Нови Зеланд све ближи усвајању закона о самоидентификацији

Jasinda Ardern

Влада Новог Зеланда све је ближа остваривању својих планова да особама које то желе олакша промену пола наведеног у изводу из матичне књиге рођених, пошто је предлог овог закона у парламенту добио подршку свих политичких странака.

“Предлог закона о самоидентификацији је осмишљен тако да осигура да Нови Зеланд има најбољу процедуру која ће трансродним, небинарним и интерсексуалним особама омогућити да њихово изјашњавање о полу буде званично признато”, наводи се у саопштењу новозеландске владе.

“У јавности постоји велико интересовање за овај предлог закона и веома сам задовољна што видим да он иде ка томе да постане закон. Са нестрпљењем очекујем да чујем предлоге свих који су заинтересовани”, изјавила је министарка унутрашњих послова Јан Тинети, преноси Еуроњуз.

Предлог закона ће на 16 језика бити представљен јавности, тако да ће грађани моћи да изнесу своје мишљење и предлоге о њему.

“Као министарку унутрашњих послова забрињава ме то што знам да информације које су записане на изводу из матичне књиге рођених могу да представљају велики стрес за многе људе. Важно је да омогућимо ово право за све Новозеланђане. Желела бих да чујем и мишљења људи из наших разноврсних етничких заједница, укључујући оне који нису рођени на Новом Зеланду и нарочито младе”, поручила је Тинети.

Законска процедура за промену пола на изводу из матичне књиге рођених је до сада на Новом Зеланду била веома комплексна и дуготрајна. Нови закон ће омогућити да се измене унесу без компликованог судског процеса.

Предлог закона је први пут представљен парламенту 2019, у одоговор на петицију која је претходно упућена парламентарном одбору, али од тада није остварен већи напредак.

Премијерка Новог Зеланда Џасинда Ардерн је прошле године оформила најинклузивнији парламент икад у земљи и један од најинклузивнијих на свету, пошто готово половину од 120 места држе жене, ЛГБТQ заједница је заступљена са 11 одсто, а Маори са 21 одсто.

Влада Новог Зеланда је прошлог месеца усвојила закон којим је предвиђена казна до пет година затвора за поступке чији је циљ да се нека особа натера да промени своју сексуалну оријентацију, родни индентитет или родно изражавање, што је познато под називом терапија конверзије ЛГБТ особа.

Извор:
ДАНАС