Аустралија уводи забрану изласка из земље за своје држављане

australija

КАНБЕРА – Аустралијанцима који живе у иностранству биће забрањено да напусте земљу, јер је влада проширила забрану на границама због ковид 19, потезом за који неки стручњаци кажу да није у складу са уставом.

Аустралијска влада је проширила забрану аустралијским грађанима да напуштају земљу тако да су њом обухваћени и они који живе у другим државама.

Стручњак за грађанско право са Универзитета у Канбери Ким Рубенштајн, сматра да та одлука неправедно утиче на живот Аустралијанце који су мултикултуралног порекла и да би могла бити проглашена неуставном, пренео је Танјуг.

Рубенштајн је рекла и да је аустралијска влада због ковид-19 својим грађанима поставила нека од најоштријих ограничења на свету.

Тренутно је њеним држављанима и сталним становницима забрањен излазак из земље и они морају поднети захтев за изузеће које се може одобрити, између осталог, због посла, студирања или хуманитарних разлога.

Министар здравља Грег Хант је 1. августа изменио законодавни инструмент који је увео забрану путовања у иностранство и додатно пооштрио правила за аустралијске држављане или сталне становнике.

Тако ће од 11. августа  чак и аустралијски држављани који обично имају пребивалиште у другој земљи морати да поднесу захтев за изузеће да напусте земљу, који би им се могао одбити.

Министарство за спољне послове дефинише некога као „обичног резидента у другој земљи” ако је у последњих 12 до 24 месеца више времена провео ван Аустралије него у држави.

Грађани Аустралије који желе да се врате у земљу и даље морају да се пријављују, придржавају мера предвиђених за долазак и плаћају властити хотелски карантин, а само аустралијски држављани и стални становници према важећим мерама могу ући у Аустралију.

Извор:
ПОЛИТИКА