Садња у башти хуманости

volonteri

Волонтери у Ваљевској Каменици производе органску храну коју донирају деци оболелој од малигних болести

Ваљевска Каменица – Волонтерски кампови нису новост, али онај у селу Ваљевска Каменица заиста је посебан. Ту су волонтери из Београда и околине, Новог Сада и Неготина учили о органској производњи, обављали сеоске послове, радили у башти и помогли да се на потпуно природан начин произведу воће и поврће које ће бити донирано деци оболелој од малигних болести. Акцију су покренули Павле Ђорђевић, дипломирани инжењер пољопривреде, један од чланова тима који је основао Пољопривредно газдинство за производњу органске хране „Органела”, његова колегиница из „Органеле” архитекта Теодора Тасић и Дарко Шијакинић, струковни менаџер гастрономије, однедавно такође ангажован у „Органели”.

Дарко се како каже, пре више од 15 година „сусрео” са малигном болешћу и врло добро зна колико је здрава храна важна у излечењу.

‒ Мноштво наших клијената органску храну поручује управо управо ради подршке лечењу од неког облика малигнитета. Такве поруџбине, једноставно, нисмо имали срца да наплатимо ‒ почиње причу Шијакинић.

Дуго су у „Органели” о овоме разговарали и одлучили да издвоје комад земље укупне површине један хектар, од чега је пола обрадиво, на којем ће узгајати органско воће и поврће и делити га у хуманитарне сврхе. Успоставили су контакт са Националним удружењем родитеља деце оболеле од рака (Нурдор), које води пет родитељских кућа у Србији, где са родитељима бораве малишани који се лече од опаке болести. Основали су Удружење „Башта може свашта”, којем је поверена мисија производње органске хране и њеног усмеравања оболелој деци. Иначе, Дарко Шијакинић последњих шест година волонтира у Нурдору.

Свесни су били зачетници племените идеје да је органска производња скупа и да захтева велика улагања и да је, уз чињеницу да је „Органела” уз земљиште, донирала и семена, природна ђубрива, механизацију, гориво и део радне снаге, неопходно поставити модел да хуманитарна башта постане самоодржива. Тако се родила и идеја о волонтерским камповима чијом реализацијом би се решио велики део неопходних улагања. Један камп је управо приведен крају, до краја ове године планирана су још два, али је неопходно решити и питање адекватног смештаја волонтера на имању.

Због тога су Нурдор и „Башта може свашта”, у сарадњи са непрофитном организацијом „Каталист”, преко платформе www.donacije.rs, покренули кампању „Засадимо живот заједно” ради прикупљања средстава за улагања у инфраструктуру имања у Ваљевској Каменици. Осим прикупљања новца, циљ је и да се мотивишу и остали произвођачи органске хране да се прикључе својим донацијама, како би мисија помоћи деци оболелој од рака била подигнута на виши ниво. У целу причу од почетка је укључена и фарма  „Органела”, а важан допринос даје и организација Млади истраживачи Србије, која организуја волонтерске кампове.

‒ Идеја покрета „Башта може свашта” наишла је на сјајан одзив. Имамо велику подршку, људи самоиницијативно долазе у башту и помажу нам у радовима. То нас посебно радује ‒ закључује Дарко Шијакинић и позива све људе добре воље да им се придруже.

Извор:
ПОЛИТИКА