Риотинтовци загадили животну средину, воду и земљиште у долини Јадра

ne damo jadar

ПРЕ ЛИТИЈУМА РИО ТИНТУ СТИГЛЕ КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ ОД СРПСКИХ ГРАЂАНА

  • Поднете кривичне пријаве против компаније Рио тинто, јер су инсталирали око 125 осматрачких објекта за праћење нивоа подземних вода, који су процурели и отровне материје су загадиле парцеле мештана
  • Јовановић Ћута: Ми у Србији не знамо ништа о пројекту рудника литијума, немамо студију изводљивости, немамо процену утицаја на животну средину, а он нам се упорно намеће као корисна ствар.
  • Власт се понаша као да све унапред зна, као да нема никавих опасности и као да постоје ефикасна решења за проблеме загађења вода, тла и ваздуха“.
  • Студија изводљивости би показала да је сам рудник неизводљив, да је неисплатив.
  • Колонијални феномен: Како је страна компанија Рио Тинто постала Министарство у Влади Србије!

 Пише: Јово Вукелић

Kоалиција против корупције у животној средини и Подрињски анти корупцијски тим (ПАKТ) поднели су пре неколико дана кривичне пријаве против ћерке фирме компаније “Рио тинто” у Србији, “Рио Сава Еxплоратион” и њихових ангажованих подизвођача.

У саопштењу се наводи да је Основном јавном тужилаштву у Лозници поднесена пријава против компаније “Рио Сава Еxплоратион” због кривичног дела загађење животне средине, зато што су, како се тврди, у периоду од 2015. године, кршењем прописа о заштити животне средине загадили у већој мери воду и земљиште на ширем подручју долине Јадра инсталирајући око 125 осматрачких објекта за праћење нивоа подземних вода.

Додаје се да је већи број осматрачких објеката у међувремену процурео па се подземна вода са опасним материјама излила на парцеле мештана причињавајући им знатну материјалну штету.

Kомпанија је у међувремену, са неколицином оштећених сељака закључивала Уговоре о накнади штете и на тај начин признала штету насталу у животној средини. Уз кривичну пријаву предате су и ове копије Уговора о накнади штете.

Пројекат рудника литијума „Јадар“ највише је опасан за власт у Србији

Александар Јовановић Ћута, еколошки активниста тврди да ће пројект “Јадар”, који је по њему опасност за све, „највише бити опасан за власт“. Буду ли се и даље  понашали као заступник страних, а не интереса грађана Србије чекају их велике неизвесности…побуне народа.


Ко мисли да расељава сељаке са села тај ће морати да то да уради на силу јер ће то хиљаде људи физички спречавати

Након што је БИРН објавио да је имао увиду у документа Рио Тинта на основу којих они разматрају могућност изградње постројења са већим капацитетима за ископавање и прераду литијума него што је сада планирано, струка и активисти су најавили да то може да буде само још један корак у лошем правцу када је реч о екологији у Србији, те да остаје став да ова компанија није добродошла у Србији.

У поменутом документу се наводе детаљи разговора амбасадорке Србије при ЕУ Ане Хрустановић и Лоренса Дешамбеноа, главног директора за спољне послове компаније Рио Тинта који је одржан 8. јуна у Бриселу.

Овај документ има две стране и послат је под ознаком „хитно“, а у њему се наводи да је састанак заказан на иницијативу Лоренса Дешамбеноа, пренео је БИРН. Директор је потврдио да је састанак одржан.


Село Врагочаница,  у брдима планине Цер, на извору реке Јадра и Врагочке реке, и још неколико врела и речица

Након поменутог текста који је објавио БИРН, питали смо за коментар еколошког активисту Александра Јовановића Ћуту, који је истакао да се о овом пројекту не зна ништа, а да је ово само наставак целокупне приче:

„Друштво које дозволи да му Ана Брнабић и Рио Тинто одреде шта је национални интерес проћи ће као народ на Папуи Новој Гвинеји.  Ми не знамо ништа о том пројекту, немамо студију изводљивости, немамо процену утицаја на животну средину, а он нам се упорно намеће као корисна ствар. Све што знамо о том пројекту је да у просторном плану града Лознице стоји да је за потребе тог пројекта потребно учинити релокацију, исељење за 60 породица“. Оно што је сигурно је да Ана Брнабић, Александар Вучић, Зорана Михајловић, амбасадорка Аустралије и Рио Тинто гурају свој приватни пројекат. Власт се понаша као да све унапред зна, као да нема никавих опасности и као да постоје решења за проблеме загађења вода, тла и ваздуха“.


Протести мештана Лознице против изградње рудника све су чешћи

Рио Тинто нуди сумпорну киселину и отровне отпаде уместо меда и малина

Јовановић Ћута закључује:

Онај ко мисли да расељава сељаке са села и њима, а да нам уместо меда и малина нуди сумпорну киселину, тај ће морати да то да уради на силу јер ће то хиљаде људи физички спречавати. Шта год да су се договорили, народ то не жели. Предлажем Вучићу, Брнабић и Михајловић да оду до Абориџинских пећина који су стари 45.000 година, да виде како они сад изгледају када их је Рио Тинто разнео динамитом. Та фирма је један монструм, коју нико не прима у своју кућу осим Ане Брнабић, Александра Вучића и Зоране Михајловић“.

Марија Алимпић из удружења „Не дамо Јадар и Рађевину“ наглашава: „ „Ми се боримо против пројекта Јадар 0, 1 или 2. Јер Рио Тинто има намеру да на парче представља степен загађености и тако обмане и нас и јавност!Kада то крене, отвориће се и преостали рудници у Србији за литијум, па ће овде да доводе литијум на у прераду, овде за то имају услове. А ми настављамо нашу борба која је у складу са ставом САНУ“.

Марина Павлић из Тима Kрени-Промени обишла је Лознички крај и запажа: „ Животи мештана су се изокренули у потпуности због Рио Тинта! Свакодневно стрепе од тога коме ће још откупити земљу, да ли ће им унуштити усеве, где ће се појавити нека нова бушотина, који поток ће још променити боју.. Упркос свему томе имају јасан став – ово је наша земља и нико нема права да нас отера одавде!


Павлић: У области индустријске зоне живи 19.000, све њих мораће да иселе ако се гради рудник

Ако ту област прогласе индустријском зоном, као што планирају, мораће да иселе преко 19.000 људи из њихових домова. Те домове су зидали њихови стари. Мештанин Миладин ми је показивао гробна места његове породице из 18. и 19. века. Kоји год корак Рио Тинто да направи иде у правцу уништења. Питање је само ко ће бити угроженији – људи, биљке, животиње, вода, ваздух, шуме, земља.. А због чега? Због литијума и јадарита који ће омогућити профит компанији која експлоатише нашу руду?“

Или због неколицине људи који су се продали, сада возе џипове, организују богата венчања и шепуре се, али да ли је то срећа и вредно свега онога што ће бити изгубљено?  Људи из Не дамо Јадар мисле да није. Њима је важно да живе достојанствено, да заштите своје светиње, они се држе заједно и заједно стрепе иако не знају шта их чека иза ћошка.

Марина Павлић закључује: „Свако од нас мора да изабере страну и бирамо је сваки дан. Ја сам за то да станемо иза ових људи и будемо њихова снага, зато што они не бију само своју битку, они се боре за земљу свих нас. Загађена Дрина ће се врло брзо слити у Саву, Сава у Дунав, од загађене земље имаћемо на дар загађену храну коју ће јести наша деца. Рецимо гласно НЕ Рио Тинту, зато што имамо право да штитимо и чувамо оно што нам је драго и вредно!

Долина Јадра постаје поприште рата против „Рио Тинта“

Компанија „Рио Тинто“ не одустаје од својих планова. Уз подршку власти Србије свакодневно су за корак су ближи руднику у Рађевини.

У току је јавни увид у Захтев за одређивање обима и садржаја Студије о процени утицаја на животну средину рудника који Рио Тинто планира у долини Јадра. Ово је још један корак ближе ка ископавању јадарита из плодног земљишта код Лознице, а представници удружења која овај пројекат оцењују као изузетно штетан наглашавају да до тог корака није смело да дође и да ће се борити да процес врате корак назад – на поновну израду Просторног плана Србије који је све ово омогућио.

Kомпанија „Рио Сава Експлорејшн“, која је део компаније „Рио Тинто“, поднела је Захтев за одређивање обима и садржаја Студије о процени утицаја на животну средину пројекта подземне експлоатације лежишта литијума и бора Јадар, постројења за обогаћивање руде и одлагања јаловине.

Захтев је стављен на јавни увид који заинтересовани могу да обаве путем сајта Министарства за заштиту животне средине и у просторијама Министарства у Улици Омладинских бригада 1, а затим и пошаљу примедбе.


“Рио Тинто” нема до данас коначне налазе ниједног кључног истраживања ни после 15 година испитивања. Све ће вероватно презентовати јавности у пет до 12, са потписима и подршком својих оданих сарадника из државних структура. Представници “Рио Тинта” такође немају одговоре ни на једно важно питање

У документу заинтересовани могу да виде опис пројекта ископавања руде и производних процеса, али и чинилаца животне средине који би могли да буду угрожени. На крају су описани и могући значајни утицаји на животну заједницу – друштвену заједницу, инфраструктуру, културно наслеђе, предеоне карактеристике, воде, земљиште, ваздух, флору и фауну.

Захтев који је „Рио Сава Експлорејшн“ поднео односи се само на процену утицаја ископавања руде и складиштења јаловине у долини Јадра, на подручју насеља Слатине. Други део пројекта „Јадар”, који обухвата постројење за прераду руде, а које ће, према приложеној мапи „појести” део насеља Горње Недељнице, није обухваћен овим захтевом и за њега би требало да се ради одвојена Студија утицаја на животну средину.

Нема праведних, фер и поштених информација

 „Студија треба да буде свеобухватна, да укључи кумулативне утицаје, а не да постоји више студија. Одвојене студије тај утицај разводњавају и смањују, што је овде и циљ“, наглашава Марија Алимпић из удружења „Заштитимо Јадар и Рађевину“.


Марија Алимпић истиче да “Рио Тинто” намерно дели пројекат на више делова како би умањио утицај загађења на ваздух, тло и воду у долини Јадра и у томе их треба спречити

Она додаје: „То што неће бити обједињене студије нама, као локалном становништву, а и осталим грађанима, онемогућава фер, праведну и поштену информацију. На овај начин ће се добити искривљена и лажна слика“. „Заштитимо Јадар и Рађевину“ покушаће да обори оно што је омогућило да пројекат дође у ову фазу, у шта спада нови Просторни план Републике Србије. Уколико би студија процене утицаја била урађена по свим прописима и ако би била предвиђена таква улагања да се утицај на животну средину сведе на минимум, Студија изводљивости би показала да је сам рудник неизводљив, да је неисплатив.

:::::::::::::::::::::::::::

Рио Тинто хоће да испумпава из Дрине 1.000 тона воде дневно

Градиће цевовод у дужини од 20 километара

Обезбеђивање великих количина воде је трећи неопходан услов за отварање рудника литијума и зато је сада измењен Закон о водама.

Закон о водама измењен првенствено да би компанији Рио Тинто било омогућено да изгради цевовод у дужини од 20 километара, којим би се вода од реке Дрине допремала до рудника литијума код Лознице, јер је за ископавање и експлоатацију тог метала неопходно више од 1.000 тона воде дневно.


Рио Тинто хоће да узима чисту воду из Дрине – 1.000 тона дневно – и враћа је пуну отрова

Ако се то догоди, последице ће бити огромне количине отпадних вода и загађење земље, површинских и подземних вода у распону од око 300 километара око рудника, истичу из Народне странке.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Академици писали Министарству – одговорио им Рио Тинто!

Рио Тинто постао српско министарство

  • Академик Стевановић:“ Рио Тинто нас вређа и не даје одговоре, а још дрско наводи да смо ми академици „свесно узнемиравали јавност“.

Да је Министараство енергетике и рударства постало испостава, филијала стране компаније Рио Тинто, о чему су многи говорили оптужујући министарку Михајловић,  доказало се и у  овом најновијем, скандалозном случају.

Председник Одбора САНУ за изучавање флоре и вегетације, биолог, ботаничар, еколог, биогеограф, проф. др Владимир Стевановић каже:  „Писмо које су чланови САНУ послали Министарству рударства одговорио је Рио Тинто, при чему је нас академике извређао а да није понудио адекватне одговоре на важна питања“.


Предели Јадра, долина између Ступнице и Дворске, који плене лепотом и незагађеношћу, предмет су истраживања руде Јадарит, а то значи да ће постати уништено подручје, “месечеве површине”

Почетком маја је у Српкој академији наука и уметности одржан скуп под називом „Пројекат Јадар: Шта је познато?“, након чега је организациони одбор скупа Министарству енергетике и рударства упутио мишљење у коме доводи у питање оправданост пројекта рудника у долини Јадра.

Потписници овог писма били су академици Владимир Стевановић, Велимир Радмиловић и Богдан Шолаја.

На то им је, према писању сајта „Нова“ уместо од Министарства, одговор стигао од Рио Тинта:

“Рио Тинто је Министарству вероватно као партнер послао одговоре, а они нама само проследили. Сад ми не знамо коме треба поново да оговарамо, Министарству или Рио Тинту. Али одговорићемо, наравно, мада већ видимо да то нема смисла, а можда они и желе да то тако буде”, каже академик Стевановић за Нова.рс.


Академик Стевановић у чуду: писао Министарству, а одговорио му “Рио Тинто”

Објашњава да су, одговорајући на бројне примедбе везане за пројекат “Јадар” из Рио Тинта генерално навели како су чланови САНУ дали паушалне оцене, да су те оцене нетачне, као и да су свесно узнемиравали јавности.

“Извређали су нас али у суштини нису одоговорили ни на једно питање како треба”, каже Стевановић.

Наводи да су на читав низ питања из Рио Тинта одговорили са: ‘Шта хоћете, ми још нисмо завршили ни Студију утицаја на животну средину, ми смо на пола пута а ви нама постављате таква питања”.

“Kада да постављамо питања? Kада буде све готово? У питању је пројекат који је од виталног значаја за земљу и за становништво, а о таквим пројектима би одмах требало да се расправља, још на нивоу идејног пројекта – да се види да ли то може или не може да се ради, колико то кошта”, поручује академик.

Извор:
ИЗМЕЂУ СНА И ЈАВЕ