РЕРИ и Светска организација за природу позвали на потписивање петиције против измена Закона о водама PDF

voda

Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ) и Светска организација за природу (WWФ) позвали су грађане Србије да својим потписима подрже петицију за расписивање референдума о, како наводе, неуставним и незаконитим измена Закона о водама. А окупљени око платформе Еколошки устанак затражили су да председник Србије не потпише „катастрофалне“ измене Закона о водама и да се оне врате на поновно писање у којем би учествовали и заинтересовани грађани, професионална и стручна удружења.

Како наводи РЕРИ, чланом 2. Закона о референдуму предвиђено је да грађани референдумом одлучују о питањима из надлежности Народне скупштине, док је чланом 10 предвиђено да акт о расписивању републичког референдума доноси Народна скупштина на предлог најмање 100.000 бирача, што РЕРИ и WWФ Адриа овом иницијативом желе да постигну.

Предложеним изменама и допунама, се, како наводе, између осталог, мењају одредбе о начинима коришћења и давању у закуп водног земљишта, па се предвиђа увођење механизма „непосредне погодбе“ при давању у закуп водног земљишта у јавној својини за коришћење речних наноса и за постављање плутајућих објеката (сплавова).

Грађани Словеније су се на недавно одржаном референдуму у огромној већини, чак 87 одсто изашлих бирача, изјаснили против измена Закона о водама и одбили да своје водне ресурсе препусте неконтролисаној узурпацији без реалних контролних механизама, додаје се у саопштењу.

Повлачење Закона о водама већ је захтевало више од 40 организација цивилног друштва, кажу.

„Председник да не потпише закон“

Организације и појединци окупљени око платформе Еколошки устанак затражили су да председник Србије не потпише „катастрофалне“ измене Закона о водама и да се оне врате на поновно писање у којем би учествовали и заинтересовани грађани, професионална и стручна удружења.

У апелу удружења око Еколошког устанка који су медијима проследиле Грађанске иницијативе наводи се да при издради измена Закона није омогућено учешће јавности, нити је она на било који начин била информисана о изради акта од суштинског значаја за очување вода као јавног добра и кључног ресурса за све грађане Србије.

Додаје се и да је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре искључило јавност из законски обавезне процедуре јавне расправе на Нацрт просторног плана Србије и Извештаја о стратешкој процени његовог утицаја на животну средину.

Наглашава се да се изменама мењају одредбе о начинима коришћена и давања у закуп водног земљишта и то тако да се предвиђа механизам „непосредне погодбе“ при давању у закуп водног земљишта за коришћење речних наноса и за постављање плутајућих објеката.

„На овај начин се јасно отвара простор за коруптивне активности, а елиминише принцип транспарентности и јавних набавки у располагању ресурсима који представљају најважније јавно добро – воду“, истиче се у апелу.

Наглашава се да је вода јавно добро, а не ресурс који држава сме да претвори у потрошачку робу и ресурс за профитабилну експлоатацију.

Тражи се да се Закон о водама врати Влади Србије како би спровела јавну расправу у складу са законом, а да Министарство грађевинарства Нацрт просторног плана Србије од 2021. до 2035. и Извештај о стратешкој процени утицаја просторног плана Србија на животну средину хитно понови поступак и врати на сам почетак процеса, односно на писање Нацрта плана – овог пута са стручним организацијама и заинтересованом јавношћу.

Од премијерке Србије тражи се да одговори због чега се грубо крше законски прописи и процеудра, зашто се стратешки важни акти крију и усвајајау далеко од очију јавности и наводи да ако се ти акти не повуку њу сматрати директно одговорном за кршење законских процедура и тражити њену смену и смену ресорних министара.

Апел су потписале Иницијатива Право на воду, Национална еколошка асоцијација, Војвођанска зелена иницијатива, Еколошки фронт Нови Сад, Очувајмо реку Пек, Друштва за заштиту животне средине Стара планина, Скупштина слободне Србије, Савез еколошких организација Србије, Отворена грађанска платформа Акxија, Здружени покрети и иницијативе, ГГ Покрени се, Одбранимо Теслу – Панчево, Комшије са Дорћола, ОСНА, Срце града, УГ Белорепан, УК Комшија – Крњача, УГ Котеж, „Бела Чапља 1165“, УО ПАКТ из Лознице, ГГ Битка за Власину и друге организације, грађани и професионалци.

Извор:
НСПМ