РИКЕР: Америка види будућност Косова као једне од чланица УН

filip rikerКАД СЕ БЕОГРАД СРОЗА ДОТЛЕ ДА У ВАШИНГТОНУ ГЛАВНИ ЗА СРБИЈУ БУДЕ ЗАМЕНИК ПОМОЋНИКА ДРЖАВНОГ СКЕРЕТАРА…

Коментаришући могућност да би Србија, уколико се придружи ЕУ пре Косова могла да блокира његов улазак у Унију, Филип Рикер је навео да се Србија бриселским споразумом „обавезала да неће блокирати нити ће охрабривати друге да блокирају косовски пут ка ЕУ“

ЗАМЕНИК помоћника америчког државног секретара Филип Рикер изјавио је да је Србија остварила огроман напредак у процесу евроинтеграција и да САД очекују да Европска унија отвори приступне преговоре са нашом земљом.

Рикер је у интервјуу најновијем НИН-у рекао да је Србија, после бриселског споразума, довела администрацију у Вашингтону у позицију да охрабри европске партнере да Србији понуде датум за почетак преговора.

„САД немају право гласа у ЕУ. Ми очекујемо да ће Србија урадити оно што је потребно за добијање датума за отпочињање преговора о чланству“, рекао је Рикер, уз нагласак да САД виде Србију као будећег члана ЕУ.

Амерички званичник је позвао Београд и Приштину да ураде највише што могу како би до заседања Европског савета 28. јуна „демонстрирале неповратну посвећеност примени бриселског споразума“.

Рикер је нагласио да се од две стране очекује да испуне обавезе садржане у споразуму и плану имплементације, да обе стране разумеју „шта и када се од њих очекује, иако још има неких разлика у томе како ће се споразум спровести у пракси“.

Како је оценио, Влада Србије је заузела прагматичан став по питању Косова, одајући признање српским званичницима што су „препознали важност нормализације односа са Косовом за стабилност у региону“.

„Чини ми се да Влада Србије улаже озбиљне напоре да објасни споразум Србима са севера Косова. Тим људима је неопходно да чују на који начин ће им споразум дати могућност да преброде неодрживи ‘статус кво’ у стагнацији, недостатку владавине права и економске тешкоће и зашто је пуна и експедитивна имплементација у њиховом интересу“, рекао је он.

Рикер је одбацио наводе да је бриселски споразум корак ка српском признавању Косова, наводећи да „ни бриселски споразум, ни дијалог између Београда и Приштине генерално не захтевају од Србије да призна Косово, већ да се траже конкретне мере у нормализацији односа“.

Упитан да ли би столица за Косово у УН могла да се појави као неизбежан услов у будућности, Рикер је одговорио да САД „очигледно виде будућност Косова као једне од чланица УН“.

„Не бих спекулисао о било каквим хипотетичким сценаријима о томе како доћи до тог циља“, изричит је Рикер.

Коментаришући могућност да би Србија, уколико се придружи ЕУ пре Косова могла да блокира његов улазак у Унију, Рикер је навео да се Србија бриселским споразумом „обавезала да неће блокирати нити ће охрабривати друге да блокирају косовски пут ка ЕУ“.

Он је рекао и да не сматра да би евентуално недобијање датума 28. јуна повећало евроскептицизам у земљи, наводећи да истраживања јавног мњења увек показују да грађани верују да су реформе неопходне за интеграцију у ЕУ у интересу Србије.

„Невезано за ЕУ процесе, треба нормализовати односе са Косовом јер ће се једино тако обезбедити трајни мир и бољи живот свих грађана. Бриселски споразум, који је независан, али и комплементаран са европским интеграцијама, јесте начин за достизање тог вишег циља“, навео је он.

Рикер је поручио да је политика САД на Балкану заснована на визији целовите, слободне, просперитетне Европе која живи у миру, а то подразумева и да земље Западног Балкана, укључујући и Србију, постану „део европске породице“.

ФАКТИ.ОРГ