У Братунцу служен парастос за 3.267 Срба из средњег Подриња које су убиле муслиманске снаге; Радован Вишковић: Страдање српског народа остало некажњено, док се Србима суди и за командну одговорност

bratunac parastos

На гробљу у Братунцу данас је служен парастос за 3.267 Срба из средњег Подриња које су убиле муслиманске снаге током протеклог рата, међу којима су и они убијени на Петровдан пре 29 година у братуначким и сребреничким селима, јавља РТРС.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је у Братунцу да је страдање српског народа у Подрињу у минулом рату остало некажњено, док се Србима суди и за командну одговорност.

Он је навео да је за око 3.500 српских жртава пресуђена једна срамотна и понижавајућа пресуда.

Вишковић је оценио да се све настоји да подреди 11. јулу 1995. године и страдању Бошњака.

Митрополит дабробосански Хризостом, који је служио парастор, поручио је да ће српски народ сведочити истину да су Срби страдали у Подрињу и да је улога цркве да сачува успомену на жртве ових злочина.

Након парастоса делегације ће положити цвеће и одати почаст жртвама код Спомен-крста на гробљу у Братунцу подигнутог у част свих погинулих српских цивила и бораца из регије Бирач.

Обележавање 29 година од страдања Срба из средњег Подриња организује Одбор Владе Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова, наводи РТРС.

Извор:
НСПМ