„Рио Тинто се понаша као будући окупатор“

RioTinto

Према информацијама које поседујемо дошло је до физичког сукоба између мештана Јадра и представника Рио Тинта. Већ неколико дана представници компаније спроводе истраживања, узнемиравају мештане и упадају им на поседе.

Месецима траје притисак на становнике који одбијају да продају земљу – наводи Саво Манојловић, председник Удружења за заштиту уставности и законитости (УЗУЗ).

– У сталном смо контакту са мештанима Јадра. Људи су узнемирени и већ два дана смо објављивали снимке на којима се види њихово негодовање због понашања Рио Тинта. Рио Тинто се понаша као будући окупатор. Главну кривицу сносе пре свега представници државе Ана Брнабић и Зорана Михајловић, али и председник Републике који су јавно давали подршку представницима компаније иако мештани не желе да се селе са своје земље – каже Манојловић.

Он подсећа и да је више еминентних научника, чланова САНУ, универзитета и научних института указало на еколошки катастрофалне последице пројекта, а 120.000 је потписало петицију Рио Тинто – Марш са Дрине.

– Заједно са бројним удружењима подржаћемо мештане окупљене око удружења Не дамо Јадар, а уз Пакт, Удружење за заштиту уставности и законитости, Крени Промени, дијаспору (КАС) и више других активиста пружити правну помоћ, али и подржати сваку побуну становника Мачве. Људи се боре за елементарна права иако државне институције не желе да их заштите, грађани су ти који ће бранити уставни поредак – закључио је Манојловић.

Извор:
ДИРЕКТНО