Н1: Мештани Јадра нису дозволили пролаз представницима Рио Тинта који су обилазили предео где се планира изградња рудника – реаговала и полиција

riotinto

Мештани Јадра бурним протестима дочекали су представнике Рио Тинта, који су обилазили предео где се планира изградња рудника.

На путу који води кроз њиве у селу Горње Недељице, мештани нису дозволили пролаз запосленима у компанији Рио Тинто, па је морала да реагује и полиција.

Полиција је утврдила ко су особе у обиласку, али их је вратила, а мештанима наложила да се са пута помере.

Директно.рс: Грађани Јадра уз псовке отерали представнике Рио Тинта

На друштвеним мрежама кружи снимак како становници Јадра терају представнике компаније Рио Тинто уз псовке. Бесни су грађани овог места у западном делу наше земље, не желе да дозволе рудник литијума, па су стога јасно показали представницима Рио Тинта шта мисле о њима. А они су, са друге стране, ћутке и посрамљени напустили Јадар.

– Становници Јадра терају представнике Рио Тинта уз повике: „Како бежи окупатор“. Људи су узнемирени и бесни. Рио Тинто – Марш са Дрине – написао је на Твитеру Саво Манојловић, председник Удружења за заштиту уставности и законитости.

Очигледно да се грађани неће тако лако предати у намери да заштите своје здравље, али и целокупнну околину Јадра, и поред тога што Рио Тинто има подршку власти у Србији.

Подсећамо, министарка енергетике и рударства Зорана Михајловић дочекана је у среду у Лозници уз звиждање и повике грађана који су протестовали против пројекта Јадар. Михајловић су сачекали транспаренти „Не дамо Јадар“ и „Марш са Дрине“, а све време су се чули звиждуци.

Извор:
НСПМ