Храмовна слава, рукопроизвођење и рукоположење у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског

barajevo

Великог угодника Божијег, земаљског анђела и небеског човека, чврстог поборника православља, Преподобног оца нашег Јустина Ћелијског, Света Црква прославља 1. јуна по старом тј. 14. јуна по новом календару. На дан његовог спомена у истоименом манастиру у Барајеву свечано је прослављена храмовна слава. Празнично славље је започело свечаним Бденијем којим је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт. Сутрадан је Владика Ксенофонт служио Свету АрхијерејскуЛитургију уз саслужење:  Хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја, Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума  и више свештенослужитеља епархије. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је бројно монаштво епархије и око 300 светосаваца из разних крајева Србије. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

У току Литургије Владика Ксенофонт је рукопроизвео у чин протосинђела јеромонаха Паладија (Матића), сабрата манастира Нова Никеја у Лелићу, а у чин ђакона рукоположио чтеца Мирослава (Станковића).

Након Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част преподобног Јустина Ћелијског принели манастирско братство и овогодишњи домаћини славе: Андреј и Андријана Делић из Београда и Мирослав Станић из Земуна. За наредну годину пријавили су се: Радомир Дедић из Сремчице, Лазар Станковић из Сремчице и Александар Станковић из Гетингена (Немачка).

Потом је Владика Ксенофонт уручио захвалнице добротворима манастира и то: Мирославу и Весни Станковић из Барајева, Мирославу Станићу са породицом из Земуна, Адреју и Андријани Делић из Београда и Предрагу и Круни Марковић из Београда.

Владика Ксенофонт је архипастирском беседом поучио присутни народ :

„Св. Јустин нам говори да нема другог пута осим пута Светосавског који оставља ону поуку а као да је оставио и нашем старцу, блаженопочившем Владики Артемију, па говори и тјеши: „Ако и сви оставе пут Светосавски и ти се не бој него чврсто стегни Светосавски барјак, чврсто стегни Светосавско знамење и Светосавску заставу и иди напред, јер он је ту уз тебе. Ко? Онај првоначалник Српске Православне Цркве, Српске Светосавске Цркве, Христове Цркве, сам Св. Сава и он нас неће никада оставити. Са тим утјехама и са тим ријечима, браћо и сестре, гледајмо и себе данас, трудимо се да и не изневјеримо пут Светога Јустина, који није ништа друго него пут Светога Саве. Па тако ученици његови називајући се Јустиновцима ништа друго нису били него Светосавци. И с правом названи Јустиновци да би били Светосавци. Нас данас, браћо и сестре, мислећи да нешто погрдно говоре, називају нас Артемијевцима. Али као се ни Јустинови ученици нису стидили да се назову Јустиновцима, јер су знали да су преко Јустина ученици Светога Саве, ученици Апостола и ученици Христови, немојмо ни ми да сматрамо да је тај назив за нас неки погрдан назив, јер заиста и јесмо Артемијевци, не зато што смо од човјека створили култ, него што смо видјели да тај човјек маленога раста у сваком сегменту следи свога духовнога оца, не одступа од његовог учења ни за јоту, како су нажалост многи други одступили.

Нека би дао Бог да останемо Јустиновци, да останемо Светосавци до краја живота нашега, да нас се Господ не би постидио у онај страшни дан и да не мора од нас да одврати главу ни због гријехова наших а ни због погрешнога јеретичкога учења које прихватамо, које проповедамо у црквама. Да останемо на путу Светога Саве и свих светих. Да се радујемо и ми једнога дана у царству небескоме, као што вјерујемо радује се и наш старац данас када га прихватио по смрти његовој на земљи у наручје своје Св. Јустин као вјерно чедо своје. Нека би дао Бог да тако и са свима нама буде.“

Празнично славље настављено је трпезом љубави током које је хор “Преподобни Јустин Ћелијски“ извео пригодни програм.

Извор:
ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА У ЕГЗИЛУ