Да ли је „падом“ Лепосавића „пала“ и влада: Нека нова већина!?

krivokapic-leposavic

„Ко хоће са Фронтом – може са нама да се договори о свему. Ово исто важи и за парламент и за руководство парламента у случају да се оглушите о ово што вам говоримо. Сада ресетујемо стање на нулу и тражимо нови договор. Поздрављамо вас и нека вам је срећан ДПС“

Са 43 гласа ЗА, 27 ПРОТИВ и 10 УЗДРЖАНИХ Скупштина Црне Горе усвојила је предлог премијера Здравка Кривокапића за смјену министра правде и мањинских права, Владимира Лепосавића.

Посланик ДФ-а Славен Радуновић оцијенио је да је тим чином изневјерена воља народа изражена на изборима 30. августа, и поручио „Срећан вам ДПС“, будући да је Лепосавић смијењен гласовима бившег режима и дијела актуелне парламентарне већине. Раније су посланици УРЕ најавили да ће они гласати за смјену Лепосавића.

Скупштина Црне Горе усвојила је и Предлог Резолуције о Сребреници. Посланици, њих, 55 је гласало за, 19 против, 7 уздржаних. Скупштина Црне Горе:

1) најоштрије осуђује геноцид у Сребреници;

2) потврђује да се геноцид догодио на тлу Европе након Другог свјетског рата у којем је страдало преко 8.000 цивила бошњачке националности;

3) забрањује јавно негирање постојања или умањење геноцида у Сребреници;

4) проглашава 11. јул Даном сјећања на жртве Сребренице;

5) потврђује ријешеност државе Црне Горе, пуноправне чланице НАТО алијансе, да афирмише вриједности мира и стабилности;

6) позива надлежне институције на спроводење истрага и процесуирања оптужених за геноцид у Сребреници, ратне злочине и злочине против човјечности;

7) изражава саосјећање за све жртве у ратовима на простору бивше Југославије, као и за њихове породице и позива све сусједне државе да наставе да обезбјеђују правду и дугорочну подршку преживјелима.

Посланици Демократске партије социјалиста (ДПС) ушли су у скупштинску салу уочи гласања о Резолуцији о Сребреници.

Свијетла тачка јучерашњег засиједања свакако је усвајање амандмана ДФ-а и СНП-а који се односи на омогућање финансијских могућности за враћање накнада за мајке троје и више дјеце у износу од 25 милиона, те доношења Закона.

Радуновић: Превара гласача од 30. августа


Славен Радуновић, шеф посланичког клуба ДФ-а

„Десила се велика превара гласача од 30. августа.

Направљена је непринципијелна коалиција ДПС-а и дјелова Владе Црне Горе и због тога позивам овог момента све који су добили гласове 30. августа грађана Црне Горе да се ослободино ДПС-а и са њиима не градимо Црну Гору да се у најкраћем року скупимо и донесемо одлуку шта ћемо даље јер смо сви и даље живи и здрави и сви смо добили гласове грађана Црне Горе који нису очекивали да ће ДПС смјењивати наше министре. До тада док се не говоримо о томе нећемо улазити више у пленум. Ако имате било ко овдје нову већину само изволите са њима.

Ко хоће са Фронтом – може са нама да се договори о свему. Ово исто важи и за парламент и за руководство парламента у случају да се оглушите о ово што вам говоримо. Сада ресетујемо стање на нулу и тражимо нови договор. Поздрављамо вас и нека вам је срећан ДПС“, рекао је Радуновић.

Јоковић: Неопходан хитан састанак парламентарне већине

„Јасно је да је Лепосавић програмирано смијењен са ДПС-ом. СНП у оваквим ситуацијама више неће учествовати и уз то ћемо тражити хитан састанак парламентарне већине да видимо како ћемо ићи даље“, поручио је лидер СНП-а Владимир Јоковић.

„Желимо да чујемо глас наших коалиционих колега и да видимо шта они хоће. Ми желимо да ова парламентарна већина остане и да врши власт, али не на овај начин“, закључио је.

Конатар: Не вјерујем да ће ДФ покренути питање повјерења влади

Посланик коалиције „Црно на бијело“ Милош Конатар истакао је да Влада постоји све док има већину у Скупштини, те да, ако неко мисли да не треба да постоји, мора да поднесе предлог за изгласавање повјерења.

“Не очекујем да ће питање повјерења покренути Демократски фронт, а ако то неко жели мора тражити партнере на другој страни. Морамо се навикавати на демократију и да гласамо за предлоге, да се изјашњавамо на основу тога а не како ће неко о томе гласати. Не видим да је ситуација данас критичнија него што је била”, рекао је Конатар.

Извор:
ИН4С