НАКОН ТРИ ГОДИНЕ ДЕЛИМИЧНА ПРАВДА ЗА ТРУДНИЦЕ И ПОРОДИЉЕ

family

Влада усвојила измене и допуне Закона о финансијској подршци породица са децом су први корак у исправљају неправди према трудницама и породиљама која им је нанета верзијом закона од 1. јула 2018. године.

Влада Републике Србије усвојила је Предлог закона о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом. Ово је први корак у исправљају неправди према трудницама и породиљама која им је нанета верзијом закона од 1. јула 2018. године. Од тада су великом броју трудница и породиља драстично смањења примања током одсуства с посла. Измене које је Влада усвојила мора да потврди и парламент, а важиће само за нове мајке, док оне које су последње три године имале умањена примања моћи ће да траже правду у судском поступку, и то по одлуци Уставног суда којом су поједине одредбе Закона неуставне.

„Неке од измена Закона врше се на основу донетих одлука Уставног суда Србије од децембра прошле године до данас, а неке су предмет преговора Владе РС и удружења „Маме су закон“ кроз састанке које смо имали с министарком за рад и социјална питања, министром за бригу о породици и председницом Владе РС“, наводи се у саопштењу удружења „Маме су закон“.

Наиме, извесно је да ће бити укинута одредба која је условљавала мајке деце са инвалидитетом да бирају између накнаде која је у вези с њиховим зарадама и накнаде на коју њихово дете има право. Изменама је предвиђена и минимална накнада током породиљског одсуства, али то се односи само на прва три месеца (до навршених 3 месеца од рођења детета). Закон би требало да буде праведнији за мајке с високим примањима јер је предвиђено да максимална исплата накнаде буде повећана са 3 на 5 просечних зарада. И права пољопривредних осигураница биће изједначена с правима које остварују друге породиље у Србији.

Татјана Мацура, председница удружења „Маме су закон“ за Инсајдер објашњава да и даље остаје простор да од 3. до 12. месеца детета породиље примају мање од минималца, неке чак и неколико стотина динара.

„Након што Предлог уђе у скупштинску процедуру, удружење „Маме су закон“ упутиће амандмане народним посланицима како бисмо покушале да дођемо до још измена“, додају из удружења.

Неке од њих су и: гарантовани минималац за све оне који током периода неге детета остварују накнаде мање од овог износа, смањење броја месеци који улазе у обрачун накнаде са 18 на 12, изједначавање права предузетница с другим породиљама, али и да овај Закон препозна и породице с више од четворо деце.

ОБЕШТЕЋЕЊЕ МОГУЋЕ САМО ЗА ОНЕ ДЕЛОВЕ ЗАКОНА КОЈЕ ЈЕ УСТАВНИ СУД ПРОГЛАСИО НЕУСТАВНИМ

Након што Скупштина усвоји коначну верзију закона, Мацура каже да ће правни тим удружења „Маме су закон“ понудити подршку мајкама које се одлуче да траже обештећење на основу чланова Закона које је Уставни суд прогласио неуставним.

Подсетимо, Суд је као неуставне оценио делове Закона којима право на накнаду у износу минималне плате у Србији током породиљског одсуства имају само оне жене које имају најмање шест месеци плаћених доприноса у последњих 18 месеци, као и одредбе Закона које се тичу пољопривредних осигураница којима у обрачун накнаде улазе примања последњих 24 месеца (осталим категоријама 18).

Такође, неуставним је проглашен члан који је родитеље деце са инвалидитетом присилио да бирају између две накнаде – оне за одсуство с посла и оне за негу детета.

Очекује се да Предлог ускоро уђе у скупштинску процедуру, а да ће на снагу ступити 1. јула ове године.

„Наша борба се наставља, а ово нас само додатно мотивише да не одустајемо и да се коначно позабавимо и другим важним темама које се тичу заштите деце, жена и породица у целини”, изјавила је Татјана Мацура, народна посланица у 11. сазиву Народне скупштине и председница удружења „Маме су закон“.

ЛОШ ЗАКОН ТРИ ГОДИНЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ

Подсетимо, почетком марта, а после скоро три године од усвајања, безброј апела грађана и неиспуњених обећања надлежних, новоформирано Министарство за бригу о породици и демографију покренуло је јавну расправу о Нацрту измена и допуна Закона и предложило поједине измене.

Изменама Закона о финансијској подршци породици са децом из јула 2018. смањена су примања женама које су радиле мање од 18 месеци у континуитету пре него што су затруднеле, затим предузетницама, мајкама деце са инвалидитетом, као и онима које зарађују више од три републичке просечне плате.

Против спорних одредби Закона побуниле су се породиље, невладине организације, удружења родитеља деце са инвалидитетом. Да је Закон лош практично су се сложили и представници власти најављујући, па одлажућиизмене у више наврата.

У међувремену формирана је и нова Влада, а у њеном оквиру и Министарство за бригу о породици и демографији. Оно је 8. марта покренуло јавну расправу о Нацрту измена и допуна Закона, а његову допуну тражиле су организације родитеља.

С њима се половином априла састала председница Владе Ана Брнабић, а након састанка је изјавила да је неопходно да се ти разговори наставе да би се Закон у тој области побољшао.

Она се затим састала и са удружењем „Маме су закон“.

Извор:
ИФН