Судија Приске Матимба Нијамбе из Замбије изузела мишљење по већини тачака пресуде Ратку Младићу: Наложила бих да се понови суђење пред другим судским већем

judge-nyambe

Жалбено веће Механизма за кривичне судове у Хагу данас је прогласило кривим и осудило на доживотну казну затвора Ратка Младића бившег команданта Војске Републике Српске (ВРС), уз делимично супротно мишљење судије Приске Матимба Нијамбе је из Замбије.

Судија Нијамбе је у великом делу жалби које је изнела Младићева одбрана, имала супротно мишљење, у односу на остатак Жалбеног већа.

Судија Нијамбе из Замбије је 2011. године изабрана за судију Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, а раније је била судија Високог суда Замбије.

„Супротно ставовима већине чланова Већа, не слажем се са ставом да је међу појединцима у снагама босанских Срба и руководством РС-а постојао УЗП присилног уклањања становништва, босанских муслимана. Не сматрам да је постојао заједнички циљ за такав злочиначки подухват, него да је становништво енклава желело да оде и да је, уз помоћ АРБиХ и Ратног председништва Жепе, постигло споразум о евакуацији људи из разлога ратне нужде. Сходно томе, не могу да закључим да је било какво ‘присилно премештање’ допринело закључку о геноциду или удруживању ради вршења геноцида. Као што не могу да закључим, на основу укупних доказа из списа да су муслиманске цивиле у сребреничкој и жепској енклави прогониле снаге босанских Срба с траженом посебном намером“, написала је судија Нијамбе у издвојеном мишљењу а тај део мишљења пренеле су Новости.

Судија Ниамбе у свом издвојеном мишљењу навелаје да би она наложила да се Младићу понови суђење пред другим судским већем.

„Имајући у виду природу и тежину правних грешака уочених у овом предмету, за разлику од других чланова Жалбеног већа, ја бих наредила да се Младићу понови суђење пред другим првостепеним судским већем, по свим тачкама оптужнице, изузев оптужбе шест, за узимање талаца у удруженом злочиначком подухвату“, навела је судија у издвојеном мишљењу написаном на 60-ак страна.

Напоменула је да је Младић у својој жалби задовољио високе стандарде и указао на главне грешке претресног већа, према којима би она усвојила готово све основе његове жалбе.

Ниамбе је указала да се због ограничености времена, а и с обзиром да ради на даљину, у свом издвојеном мишљењу бавила само најгрубљим грешкама претресног већа.

Подсећања ради, Жалбено веће Механизма за кривичне судове у Хагу данас је прогласило кривим и осудило на доживотну казну затвора Ратка Младића бившег команданта Војске Републике Српске (ВРС), чије је потврђена првостепена пресуда.

Извор:
НСПМ