Србин херој Америке, спасао двоје деце из океана

milan radojevic

Милан Радојевић (39) из Врбаса, постао је херој Америке када је спасао двоје беспомоћне деце сигурне смрти из узбурканог океана.

Права драма одиграла се у понедељак на плажи у месту Вестпорт у Вашингтону, а Србин је без размишљања ризиковао свој живот, како би спасао дечака (10) и девојчицу (12), које пре тога није познавао.

Храбри Радојевић, који је у САД отишао пре годину и по дана трбухом за крухом, испричао је да вози камион али да је у понедељак свратио на плажу у Вестпорту сасвим случајно.

“Био сам у пролазу и хтео сам да се одморим на обали. Био сам на око 200 метара од воде, а ту су биле две породице са деветоро деце”, почиње причу херој из Врбаса.

“Чуо сам цику, вику и плач и видео двоје деце у океану. Схватио сам да се даве, али ми није било јасно што нико не улази у воду. Додуше, таласи су били велики, родитељи су покушавали да уђу, али таласи им нису дозвољавали”, наставља.

Како каже, улетео је у океан јер је спортиста и добар пливач.

“Међутим, наишао је талас који је био толико јак да ме је оборио. Гледао сам децу, били су тридесетак метара даље. Уплашио сам се да нећу моћи да стигнем на време. Тада ми је прошла мисао: ‘Хајде ти мајчин сине живи после ако допустиш да ти се деца удаве пред очима’. Нисам могао да се помирим с тим. Зарањао сам и израњао, да видим где су. Само сам желео да дођем до малишана”, препричава драму Радојевић.

Како каже, успео је да дође до њих, а то је био само један корак ка спасењу, јер је требало да их извуче на обалу.

“Искрено, изненадио сам се колико су та деца била разумна. Били су, колико је то ситуација дозвољавала, смирени, и што је најбитније слушали су ме. Рекао сам да ми се ухвате за леђа и да ћемо полако заједно до обале. Без поговора су ме ухватили, млатарали ногама да ми помогну. У неким тренуцима сам, за разлику од њих, могао да дохватим дно, док у налетима таласа то није било могуће”, објашњава наш саговорник.

Када је са децом дошао до обале, каже, био је већ изнемогао од борбе са таласима.

“Дочекала ме је њихова мајка. Једва сам стајао, она ме је тако јако загрлила и држала скоро пет минута да не паднем. Био је то дирљив тренутак… Потом када смо сели, пришла ми је девојчица коју сам извукао из воде и рекла: ‘Господине, хвала вам што сте спасли мог брата и мене’. Замолио сам је да ми обећа да следећи пут да буду пажљивији”, прича Радојевић и додаје да и он има троје деце и да су вршњаци са овим малишанима.

Према његовим речима, а како су њему објаснили деца су била у води, али су их таласи увулки дубље.

“Таласи им нису дали да се врате на обалу већ су их вукли од ње. Чини ми се да је девојчица можда могла сама да доплива, али да није желела да остави брата”, прича Милан.

Радојичић додаје и да су на плажу дошли Хитна помоћ и полиција.

“Полицајци су ми честитали и назвали ме херојем. Драго ми је да сам могао да им кажем да сам из Србије. Знате како је када си у туђини и какво мишљење влада о нашем народу, тако да ми је више значило то да знају да је њихов спасилац Србин из града Врбас, а не неки Милан Радојевић”, објашњава.

Милан каже да је ово био други пут да је у Вестпорту ушао у океан.

“Океан је леден и има доста таласа. Ту, углавном, долазе сурфери. Полицајци кажу да не прође година, а да се неко не удави овде”, каже он.

Мајка дечака и девојчице не престаје да захваљује Милану, а то је учинила и на Фејсбуку, називајући Милана јунаком.

“Били смо са пријатељима на плажи. Дан је био леп, али и најстрашнији у мом животу. Гледала сам како се моје двоје деце бори за живот, заробљени међу таласима. Ништа им сем глава нисам видела. Очајнички смо покушавали да дођемо до њих, али су нас таласи избацивали на обалу. Један поглед са плаже био је довољан човеку да зарони и дође до наше деце и да нам их врати. Никада се у животу нисам тако уплашила. Било је тренутака када сину нисам видела ни главу и помислила сам да га више нема. Гушила сам се и страховала да су се најцрње ноћне море обистиниле. Признајем чврсто сам га загрлила, сузе радоснице текле су низ груди нашег јунака Милана Радојевића”, написала је мајка и објаснила да су таласи најпре одвукли њеног сина у дубину, а да је сестра хтела да га спасе.

Извор:
ТАМО ДАЛЕКО