МИНИСТРИ ВИШЕГРАДСКЕ ЧЕТВОРКЕ ФОРМИРАЛИ КОАЛИЦИЈУ ЗА ПОРОДИЦУ

Novak-Katalin

Министри задужени за породицу Мађарске, Пољске, Чешке републике и Словачке састали су се 13. маја када су усвојили заједничку изјаву о посвећености породичним вредностима.

Министарка за породицу Мађарске Каталин Новак је тим поводом изјеавила да су државе чланице Вишеградске групе, познате и као Вишеградска четворка формирале Коалицију за породицу (Family Friendly Coalition).

„Ми смо у срцу Европе формирали сарадњу у чијем центру се налази породица. Заједно трагамо за решењима за демографске изазове кроз подршку породици уместо кроз миграције“, изјавила је гђа Новак.

Министарка Новак се са министрима Марленом Малаг (Пољска), Миланом Крајниаком (Словачка) и Јаном Малацовом (Чешка република) договорила да убудуће координишу политичке одлуке које се односе на породицу и да покрену заједничке истраживачке пројекте. Заједнички циљ је елиминација финансијских препрека за младе особе како би они могли лакше да формирају породице и имају онолико деце колико желе. Такође, министри су се сложили да се женамо мора омогућити усклађивање породичног живота и каријере.

Мађарска ће повећати новчана издвајања из буџета, тако да ће она бити три пута већа у 2022. години у односу на 2010. годину, изјавила је Новак. „Увели смо пренаталну беби-подршку као и до сада највећи програм подршке при стицању породичног дома у Мађарској. Почевши од 01. јуна повисићемо породични додатак за породице са децом. Особе млађе од 25 година ће бити изузете од плаћања пореза на зараду, као што је већ случај са мајкама више од троје деце“, изјавила је гђа Новак.

Чињеница да се јављају координисане политичке акције подршке породици улива наду да се Европа полако буди и препознаје демографску кризу као приоритетни проблем. Остаје да се види да ли ће и друге државе Европе следити овај одличан пример Вишеградске четворке.

Извор:
ИФН