Адвокат: Устав не познаје категорију рода, да одлучи Уставни суд

Ustav

Адвокат Миленко Радић изјавио је Новостима да је његова адвокатска канцеларија поднела инцијативу Уставном суду Србије (УСС) за оцену уставности Закона о родној равноправности, уверена да није у складу са Уставом Србије који не познаје категорију рода.

Овај закон уноси правну несигурност, јер суспендује примену неколико хиљада прописа у којима се користе изрази који сада нису уподобљени са члановима закона којима се прописује обавезна употреба родно сензитивног језика, објаснио је Радић.
У допису који је послат УСС наводи се да је закон са општим, нејасним и недефинисаним појмовима „род“ и „родно осетљив језик“ супротан Уставу и скоро свим постојећим законима.

Његовом применом створиће се правни хаос нарушавања начела правне сигурности и предвидивости прописа, указује се у допису Уставном суду.

Радић тврди и да није тачно да ће овај пропис почети да се примењује за три године, пошто је већ ступио на снагу и његова примена практично је почела.

Овим законом под претњом кажњавања штите се сви облици „рода“, а да нико не зна који су то облици, нити их закон наводи, рекао је Радић.

Он додаје да се на сајту Владе Србије налази „Приручник за употребу родно осетљивог језика“, који никога не обавезује.

Извор:
Н1ИНФО