Председник Србије брука Србе и Србију у контакту са странцима

rio-tinto-naslovna

Састанак српске државне делегације и представника “Рио Тинта” на коме је све било наопачке

Поданички однос Вучића према компанији “Рио Тинто”

  • Председник Србије се поданички захваљивао гостима што су спремни да разговарају са нама као домаћинима
  • Кад било шта важније питате представнике „Рио Тинта“ они немају одговор, не знају, већ кажу да могу да одговоре тек сутра!?!
  • Технологија ископавања руде јадарит једна од најпрљавијих на свету. И опасност од загађења и тровања је огромна, неки кажу и неизбежна и неотклоњива.
  • Рио Тинто износи нову цифру од уложених 450 милиона долара која јеапсолутно нетачна, лажна.
  • У било коју меру заштите животне средине „Рио Тинто“ до сада није уложио ни динар, не долар, њих то уопште не интересује.
  • Време да се овај пројекат што пре напусти, а инвеститор исплати и оде што даље где ће правити неки вештији бал под маскама.

Пише: Јово Вукелић

Све је претумбано у Вучићевој глави.

И није то од јуче и није први пут. Тако се јуче, према извештајима агенције Танјуг, представницима стране, британско-аустралијске, компаније „Рио Тинто“ на састанку„захваљивао што су спремни да разговарају са државним врхом Србије о отвореним питањима, као и њиховој посвећености и разумевању у погледу захтева за транспарентним радом и испуњавањем најзахтевнијих услова у области екологије“.

Уместо да је истакао обавезу компаније „Рио Тинто“, која је дошла у Србију добром вољом Србије да истражује српска рудна богатства, да су они обавезни да разговарају са државним органима Србије о отвореним питањима. Уместо да је то посебно нагласио, јер „Рио Тинто“ до сада није отворено разговарао ни са грађанима Подриња где врши истраживања, а ни са државним органима (сем ако није било тајних преговора протеклих година са бившим и садашњим  министрима рударства и другим држављанима Србије).


Порука која масовно стиже компанији “Рио Тинто”од грађана из целе Србије

Јесмо ли у Британији или у Србији?

Тако се председник поданички захваљивао гостима што су спремни да разговарају са нама као домаћинима!?!  Као да смо ми дошли код њих у Британију, а не они код нас у Србију.

Друго, познато је да бахати и за информације затворени „Рио Тинто“ за 15 година није показао никакву транспарентност у раду и зато су се на њих окомили грађани Србије и све невладине организације које се баве заштитом животне средине не само из Подрињског краја, већ и из целе Србије. Иначе, кад било шта важно питате представнике „Рио Тинта“ они немају одговор, већ могу да одговоре тек сутра!?!

Треће, „Рио Тинто“ је и у Србији, као и раније на другим локалитетима у свету где је вршио истраживања, исказао потпуну небригу о заштити животне средине и еколошким питањима. Нити је о томе „Рио Тинто“ говорио, сем  однедавно, када су притерани уза зид због оштрих критика и стручњака и активиста за очување животне средине.


Ово чека Јадар и Лозницу: Огромна језера отрвног муља пуног тешких метала и хемикалија: где ће с овим отровима “Рио Тинто”, да ли у Лондон или Мелбурн?

Вучић се смејао грађанима, а сад понавља оно што су тражили

Затим је Вучић онако паролашки и супротно свакој логици наставио да говори оно што су гости требали да кажу, па је рекао: „„Сви пројекти који се буду реализовали у овој области морају да задовоље највише еколошке и технолошке стандарде, јер нема здравог економског развоја без очувања здраве животне средине“.

Уз то, треба подсетити да је пре само неколико месеци на исте ове захтеве српских грађана према „Рио Тинту“ Вучић онако надмено и бахато, како он уме, изјавио да се смеје тим грађанима…да умире од смеха, јер ништа не разумеју и да нема никакве опасности од загађења животне средине и тровања река, потока и изворишта, бунара и вода, ваздуха и земљишта…


Ово у долини Јадра чека становништво Лозничког краја: димњаци из прљаве технологије избацивали би смрдљиве гасове и отровна испарења

У питању је била дрска и потпуна обмана становништва Србије, јер је ова технологија ископавања руде Јадарит једна од најпрљавијих на свету. И опасност од загађења и тровања је огромна, неки кажу и неизбежна.

Затим су представници Рио Тинта информисали председника Вучића о досадашњем току рада у Србији и „нагласили да ће до краја текуће године завршити фазу студије оправданости, као и студију о процени утицаја на заштиту животне средине у циљу почетка експлоатације минерала јадарита“.

Поставља се питање зашто обе ове студије „Рио Тинто“ није до сада завршио и обелоданио. Овако их он ко зна од када крије, годинама фризира, лобира и код српских стручњака и врши притиске код политичара (мито и корупција), ко зна шта ради са њима како би покушали да ово питање доведу пред свршен чин и да нема довољно времена за проверу њихових „стучних студија“.


Десетине километара тунела: Руда Литијум налази се на великој дубини (500-700 метара) на нестабилном терену са клизећим слојевима

Рио Тинто измишља и увеличава своје инвестиције

Уз то, „Рио Тинто“ поново чини подметање недостојно државе Србије. Наиме, они се понашају као да нико не прати ни оно што они говоре. Опет су, и на састанку са председником изјавили да „до краја 2021. године, у пројекат „Јадар“ и у геолошка истраживања, развој технологије прераде, израду студија и припрему пројекта, биће инвестирано укупно 450 милиона долара!?

Ова нова цифра од 450 милиона долара коју су сада саопштили апсолутно је нетачна, лажна. То је обмана и на њу нико од пристних овом састанку није реаговао. (А била је присутна премијерка Ана Брнабић, министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић и Данило Цицмил, саветник председника Србије за инвестиције. И нико није демантовао ову неистиниту изјаву „Рио Тинта“.) То можемо да тврдимо са сигурношћу јер је само пре неколико месеци из „Рио Тинта“ било саоштавано да су у досадашњи рад уложили до краја 2020. године око 100 милиона долара,  па почетком 2021. године је тај износ повећан на 150 милиона, па су најавили да уложити  у току ове године још 200 милиона… Оно што је сигурно је да „Рио Тинто“ нема намеру да саопшти на шта је конкретно потрошио ни тих 100 милиона  долара, а камоли ових астрономских, нових 450 милиона.


Министарка рударства Михајловић са представницима “Рио Тинта” је једном од бројних састанака у Блади Србије о којем јавност ништа не зна

И оно што је такође евидентно у било коју меру заштите животне средине „Рио Тинто“ до сада није уложио ни динар, не долар, њих то уопште не интересује. Нека демантују, ако имају чиме! Али зато о заштити животне средине причају ли причају последњих месеци, спинују, као да се тиме баве! А како ће елиминисати отрове из производње они појма немају. Помињу наводно неке нове начине које нико никад није ни видео ни применио…

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Најновији циркус са астрономским инвестицијама „Рио Тинта“

Сада  улажу чак две милијарде долара!

  • Стручњаци из целог света сада су на окупу због рудника у Јадру како би заштитили животну средину? Да ли ико у то верује?

Извршни директор „Рио Тинта“  је јуче на састанку истакао „да тим стручњака из целог света из области геологије, рударства, производних технологија и заштите животне средине, ради на томе да овај пројекат буде усклађен са највишим светским стандардима, чиме се поставља база за реализацију великог рударско-металуршког греенфиелд пројекта какав је пројекат “Јадар”, који у Србији представља укупну инвестицију вредну две милијарде долара“.

Да ли има ико ко верује у ово што је изговорио представник „Рио Тинта“.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

На крају, треба навести због потпуне слике шта је још речено на овом невероватном састанку.

„Имајући у виду да је налазиште јадарита једно од највећих у свету по садржају литијума, очекујем да се у сарадњи са државом успостави пун ланац додатне вредности, не само за Мачвански округ и град Лозницу, већ и зацелу Србију“, нагласио је председник.


Радови на улазу у окно рудника и израду простора за лифт

Овако крупна манипулација се не може сакрити

Ни ово није тачно, јер налазиште Јадарита у долини Јадра није једно од највећих по обиму на свету, а ни у Европи. У свету има чак десет много већих налазишта, а у Немачкој има два и по пута више литијума него у Србији, а има литијума више и у Чешкој.  Ни по проценту литијума у руди  Јадарит није богато налазиште него релативно сиромашно са просеком око 1,6 до 1,9 процената. И то сви знају, а председник понавља оно што је неистина.

Извршни директор Рио Тинта Јакоб Стаусхолм је нагласио да компанија Рио Тинто остаје посвећена изградњи дугорочних партнерства: „Као компанија тежимо успостављању односа узајамног поштовања са власницима земљишта, локалном заједницом и ВладомСрбије, али и са свим другим партнерима током читавог периода пословања“.

Истине ради треба рећи да о узајамном поштовању ове компаније са локалном заједницом, власницима земљишта, друштвом, широм заједницом где год је истраживао у свету до сада „Рио Тинто“ није имао успеха.

Уместо закључка треба да се питамо има ли председник одважног сарадника да му храбро и отворено у лице каже да је време да исправи савијену кичму и са поносом, достојанствено представља Србију и да престане са оваквом слугарањском политиком од које ни грађани, ни Србија, немају никакве користи.

А има ли користи он лично сазнаће се, јер се оваква велика манипулација не може сакрити.

Узгред и Ана Брнабић би могла да размисли, док има времена о овој „неупитном“ пројекту, како каже, којег она промовише и подржава старног инвеститора… Пројекта, који је све сем неупитан: проблематичан, нетранспарентан, технолошки прљав и токсичан, без познатих еколошких решења елиминације отрова из производње…

Зато је време да се овај пројекат што пре напусти, а инвеститор исплати ( по реалним, а не десетоструко надуваним трошковима) и оде што даље где ће правити неки вештији бал под маскама.

Доноси Србију огромну штету, а малу корист.

Извор:
ИЗМЕЂУ СНА И ЈАВЕ