ЕУ креира дигитални новчаник за свих 27 земаља чланица

digitaleye

Европска унија (ЕУ) треба да објави данас планове за увођење дигиталног новчаника широм 27-чланог блока, након захтева држава чланица да нађу начин за сигуран приступ грађана јавним и приватним услугама на мрежи, пише Фајненшел Тајмс (ФТ).

Апликација ће грађанима широм ЕУ омогућити безбедан приступ низу приватних и јавних услуга помоћу јединствене онлајн идентификације, наводи се у чланку британског дневног листа, а преноси Танјуг.

Дигитални новчаник ће осигурати чување података о плаћањима и лозинке и омогућити грађанима из свих 27 земаља чланица да се пријаве на веб сајтове локалних власти или да плаћају рачуне за комуналне услуге користећи препознати идентитет, додаје ФТ позивајући се на људе који су директно укључени у ове планове.

Поред осталих метода, апликацији ће широм ЕУ моћи да се приступи путем скенирања отиска прста или мрежњаче, а служиће и као сеф у којем корисници могу да чувају лична службена документа попут возачке дозволе и друго.

Званичници ЕУ спровешће структурно раздвајање како би спречили компаније које приступају корисничким подацима да користе новчаник за било које друге комерцијалне активности, као што је маркетинг нових производа.

Брисел на овом пројекту активно учествује у преговорима са државама чланицама ради давања смерница о техничким стандардима за увођење дигиталног новчаника који би, како се очекује, требало да буде потпуно оперативан за отприлике годину дана, пише Фајненшел Тајмс.

Извор:
ПОЛИТИКА