У Берлину свечано положен камен темељац за објекат под називом „House of One“ који ће под истим кровом сместити цркву, џамију и синагогу

berlin

У Берлину је у четвртак свечано положен камен темељац за екуменски објекат под називом „House of One“ који ће под истим кровом сместити цркву, џамију и синагогу.

„House of One у себи садржи захтевни теолошки задатак: без резерви примити другачије духовне перспективе. То је место отворености и толеранције“, рекао је председник Бундестага Волфганг Шојбле приликом полагања камена темељца у историјском центру Берлина.

Шојбле је истакао потребу дијалога међу религијама а то се, како је рекао, показало и кроз антисемитске испаде током антиизраелских протеста последњих недеља.

„Ми томе нажалост сведочимо и у Немачкој. Најновији антисемитски испад као последица ескалација насиља на Блиском истоку, злоупотребљавају веру у политичке сврхе“, закључио је Шојбле.

Пројекат House of One настао је на иницијативу представника трију вера, хришћанске, јеврејске и муслиманске.

Један од иницијатора, протестантски свештеник Грегор Хохберг истиче важност симболике градње ове јединствене установе управо на овом историјски значајном месту у центру Берлина где је стајала црква Св. Петра, саграђена у 13. веку и која је након тешких оштећења током борби за Берлин у Другом светском рату срушена током ДДР-а.

„На најстаријој локацији Берлина, тамо где је стајала његова прва црква, желимо заједнички да погледамо ка будућности. На темељу старе цркве градимо једну потпуно нову зграду – Тхе House of One. То ће бити кућа молитве и учења у којој живе три вере: синагога, црква и џамија, све под истим кровом“, рекао је Хохберг.

Извор:
НСПМ