Мештани Рудника најавили протест због геолошких истраживања на тој планини

divcibare

Mештани Рудника код Горњег Милановца најавили су протест у суботу, 29. маја, због најављених геолошких истраживања племенитих и обојених метала на обронцима те планине.

„Протестом желимо да покажемо да не дамо наше изворе чисте воде, ни наш планински ваздух, као ни земљу од које многи живе, а по коју би разна испитивања и експлоатација били погубни”, рекао је новинарима организатор протеста Александар Недељковић.

Он је додао да протест није политички, већ да је искључиво еколошки и за добробит планине Рудник и њене околине.

На скупу, који почиње у 18 часова на Тргу рудара у Руднику, говориће Недељковић, затим члан Општинског већа Тополе Драган Јовановић и председница Удружења грађана „Млади Милановца” Кристина Милошевић.

Подршку окупљенима најавили су и мештани Љига, Тополе, Горњег Милановца и Крагујевца. Министарство рударства и енергетике Србије 26. априла је одобрило геолошка истраживања племенитих и обојених метала на подручју општина Топола, Љиг и Горњи Милановац, преноси Танјуг.

У међувремену министарство је одустало од ископавања метала на обронцима планине Рудник који припадају територији општине Топола, а истраживања остају на делу планине који припада територији Горњег Милановца.

Извор:
ПОЛИТИКА