ТОНИ БЛЕР – РАТНА ПРОШЛОСТ ПОСРЕДНИКА У АРАПСКИМ ПОСЛОВИМА

bler - taci

Политика је увек била делатност позната по многим негативним делима и њиховим последицама које су одређени лидери кроз историју остављали иза себе. Један од политичких лидера кога ће многи упамтити између осталог и по ратовима, разарању и жртвама јесте и некадашњи премијер Велике Британије Тони Блер. Иако је имао добре резултате у унутрашњој политици за време свог десетогодишњег мандата на месту председника Владе (1997-2007), нарочито у сфери образовања и здравства, у спољној политици Тони Блер је доносио одлуке које су све време биле обележене критиком и контроверзама.

Први ратни сукоб који је покренуо тадашњи премијер Велике Британије и вођа Лабуристичке странке било је бомбардовање СР Југославије 1999. године. Војна операција НАТО савеза започета је без одобрења СБ УН и представљала је кршење међународног права. Према сведочењу непосредних актера, највећи заговорник бомбардовања Србије и Црне Горе у међународној заједници био је управо Тони Блер. Непосредан повод били су сукоби између побуњених Албанаца организованих у терористичку ОВК и полицијских и војних снага СР Југославије. Иако је само бомбардовање производило огромна разарања и цивилне жртве, Блеру се ваздушна операција није чинила као довољна казна, тако да је он у једном тренутку предлагао да се покрене и копнена офанзива на Југославију. Један од задатака британског премијера био је да употреби западноевропске медије у оправданост агресије и да сакрије све што би могло да узнемири тамошњу јавност. Предложио је крајем априла да НАТО уђе у Србију копненим снагама али то се није допало многима у Вашингтону па ни самом председнику Билу Клинтону. Интересантна чињеница јесте да је у то време, данашњи председник Србије Александар Вучић био министар информисања у Влади Србије као високи функционер националистичке Српске радикалне странке. Тада су ова два политичара била на супротним странама и били званично непријатељске стране. Вучић је такође наведен као један од рецензената књиге увредљивог наслова о Блеру коју је 2005. године објавио Вучићев тадашњи партијски лидер и хашки оптуженик Војислав Шешељ. Само 15 година касније, доласком Српске напредне странке на власт, Тони Блер постаје саветник и близак сарадник Александра Вучића. Посебан допринос овој сарадњи Блер постиже својим контактима на Блиском истоку, лобирањем да инвестиције из УАЕ дођу баш у Србију. Да се очигледно ради о интересној мрежи говори чињеница да хонорар за саветовање Владе Србије Тонију Блеру управо исплаћују Емирати.

Своје контакте и искуства из региона Блиског истока Блер нескривено користи како би развијао свој сопствени бизнис. Међутим, поставља се питање колико је то уопште морално с обзиром да је управо бивши британски премијер један од најодговорнијих за нестабилност на овом подручју и нарочито за војну интервенцију у Ираку која је касније довела до грађанског рата у коме је десетине хиљада људи изгубило животе. Неколико година након бомбардовања Југославије, Блер је кренуо са процесом придобијања британске јавности за рат у Ираку. То је урадио, како ће се касније испоставити, потпуним лажима, пласираним 2002. и 2003. године да Садам Хусеин поседује оружје за масовно уништење. Међутим након окупације Ирака од стране западних трупа ништа слично никада није пронађено у овој земљи. Потврда свега овога дошла је од државне комисије Велике Британије која је објавила после седам година истраге, да је Тони Блер инсистирао на војној интервенцији у Ираку на бази недовољно чврстих обавештајних података и пре него што су исцрпљена сва мирна решења, као и да је осам месеци пре инвазије обећао подршку тадашњем америчком председнику Џорџу Бушу. Међутим и поред свих ових неоспорних чињеница, Тони Блер је данас близак сарадник престонаследника Абу Дабија шеика Мухамеда Бин Заједа и има значајну улогу у политичким процесима на Блиском истоку. Један од примера је “Аврамов споразум” између Израела и УАЕ у чијој реализацији је Блер имао кључну улогу.

С обзиром активности Тонија Блера док је био премијер и његова кршења моралних и етичких принципа у међународних односима, поставља се питање, како једна таква особа, одговорна за велики број жртава и уништавање суверених држава, за злочине против мира, покретање ратова уз доказану манипулацију јавног мњења може данас да буде пословни партнер управо државе за чије бомбардовање је одговоран. Исто тако се може поставити питање како особа одговорна за ратни сукоб на Блиском истоку и страдање огромног броја људи у исламском свету може да буде близак партнер владајућој династији у Уједињених Арапских Емирата који претендују да буду један од лидера међу муслиманским држава. Да ли се онда ради о чисто пословним и личним интересима власти у Србији и Абу Дабију ако су спремни да сарађују са Блером зарад неколико сумњивих инвестиција?

Извор:
КРТИЦА