ТОНИ БЛЕР – ВЕЗА ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И УЈЕДИЊЕНИХ АРАПСКИХ ЕМИРАТА

bler

Доласком Српске напредне странке на власт у Србији 2012. започиње период убрзаног развоја односа између Србије и Уједињених Арапских Емирата. Иако две земље немају много сличности нити историјат претходних односа, за веома кратко време, тадашњи потпредседник а потом и председник Владе Александар Вучић , успео је да направи близак контакт а како он и сам каже, чак и пријатељство са предстонаследником Абу Дабија, шеиком Мухамедом бин Заједом. Убрзо су кренули заједнички пословни пројекти као што су изградња “Београда на води”, производња ракетног наоружања, улагања у пољопривреду и куповина некадашњих државних предузећа. Већ тада су многи постављали питање како је дошло до ове сарадње и до оваквих контаката, да ли је неко шеику Бин Заједу препоручио Србију као дестинацију за улагање и да ли су нека лица са стране учестовала у успостављању ових контаката.

Претпоставка о лицима са стране који су посредовали у овом контактима може да се врло лако покаже као тачна ако се погледа ко су појединци који су ангажовани као саветници Александра Вучића. Име које је директно повезано са краљевском династијом УАЕ а налазио се на месту саветника српске Владе јесте Тони Блер. Бивши премијер Велике Британије имао је важну улогу на Блиском истоку након што је напустио британску политику. Прво као изасланик земаља блискоисточног „квартета“ – САД, Русија, УН и ЕУ до 2015. године а онда и као консултант своје приватне фирме „Тонy Блаир Ассоциатес“. Колики је његов утицај на политичке процесе на Блиском истоку, довољно говори чињеница да је неколико дана пре потписивања „Аврамовог споразума“ 15. септембра прошле године у Вашингтону, израелски дневник „Израел хајом“ објавио да је управо Тони Блер имао кључну улогу у склапању споразума између Израела и Уједињених Арапских Емирата. У разговору који је вођен, Блер је и сам то потврдио. Његова посебна блискост са краљевском породицом УАЕ потиче још из периода док је био специјални изасланик за Блиски исток. Британски „Телеграф“, позивајући се на електронску пошту до које је дошао, писао је тада да активности Тонија Блера у овом региону тајно финансирају Уједињени Арапски Емирати. Како се наводи, УАЕ су тајно финансирали канцеларију Блера у Лондону, а он је „добијао милионске хонораре за консултантске услуге“ од државе и независног фонда Абу Дабија.

Позивајући се на изворе блиске Блеру, угледне светске новине Фајненшл Тајмс писале су да је бивши британски премијер близак престолонаследнику шеику Мохамеду бин Заједу ал Нахјану, који дели његове отворено анти-исламистичке ставове. “Постоји хемија између њега и Мохамеда бин Заједа,” рекао је Блеров пријатељ, а пренео је ФТ.

Тони Блер, који је до јуна 2015. године био међународни изасланик за Блиски исток, управо је при крају тог мандата постао и саветник српске владе. Медији су јавили да је на тајном састанку у Београду министрима одржао предавање, а до данас се само незванично прича да је Влада Србије од куће „Тонy Блаир Ассоциатес“ откупила модел рада премијерског кабинета по принципу „деливерy унит-а” односно система који је заснован на тимовима који су задужени за испуњавање циљева у различитим областима и за повезивање свих институција које су ангажоване на истим пројектима. То је наишло на оштре критике и осуде српске јавности, која није заборавила да је током свог мандата Блер био жестоки заговорник бомбардовања Србије 1999. године. На питање критичара колико ће државни буџет коштати ангажовање Блера, тадашњи премијер Вучић је одговорио да неће ништа, јер ће Блер своје услуге дати бесплатно.

Нешто касније премијерка Србије Ана Брнабић је у децембру 2018. године рекла да је ангажовање Блеровог института почело у време некадашњег премијера и актуелног председника Србије Александра Вучића, и да је она само наставила ту праксу. Она је тада тврдила новинарима да то не плаћају грађани Србије и да је то део њихових непрофитних активности. Међутим, да овај ангажман Блеровог интитута није бесплатан открили су светски медији, тако да је Британски Телеграф у свом тексту навео да су уговор Института Тонија Блера о саветовању Србије првобитно финансирали Уједињени Арапски Емирати. У то време, Тони Блер био је и саветник фонда “Мубадала” из Уједињених Арапских Емирата, који је, уз остале инвестиције, стајао и око великих потенцијалних послова у Србији као што је била фабрика чипова.

Шта је тачно била улога Тонија Блера као саветника Владе Србије никад није јавно објављено, међутим пратећи његове активности на Блиском истоку и успон српско-емиратских пословних и политичких односа у исто време, може се врло логично закључити да је бивши британски премијер свакако имао улогу у посредовању између Србије и УАЕ. С обзиром на његову контроверзну политичку прошлост, улогу у бомбардовању Србије 1999. године и рату у Ираку, контроверзни пословни пројекти који садрже сумњу на високу корупцију не би били нешто што је неспојиво за бившег премијера Велике Британије.

Извор:
КРТИЦА