БЛОГ УЖИВО: Израел демантовао да је почео копнену офанзиву на Газу

israel

Израелска војска тврди да није ушла у појас Газе, иако су у петак рано ујутро објавили да су и копнене снаге ушле у палестинску енклаву, јавио је АФП. У израелском граду Лоду пуцано на групу Јевреја. Хамас у четвртак из појаса Газе лансирао ракете према Тел Авиву и Јерусалиму у наставку сукоба започетих у понедељак. Састанак Савета безбедности УН планиран за петак, неће бити одржан. У израелским ваздушним ударима од избијања сукоба у Гази су погинуло је 103 особе, укључујући 27 малолетника, а у Израелу је живот изгубило седморо људи.

02.00 – Израелска војска тврди да ипак није ушла у појас Газе, иако су раније објавили да су и копнене снаге ушле у палестинску енклаву, јавља АФП.

23.47 – Израелске трупе ушле су у појас Газе у склопу текуће војне операције против палестинског исламистичког покрета Хамас, саопштила је израелска војска вечерас.

„Израелске ваздушне снаге и копнене трупе изводе напад у појасу Газе“, саопштила је војска у краткој поруци.

Одговарајући на питање АФП-а, портпарол војске Џонатан Конрикус потврдио је да су израелски војници ушли у палестинску енклаву.

23.18 – Председник Француске Емануел Макрон разговарао је са палестинским председником Махмудом Абасом и позвао га да искористи сваки облик утицаја ради што скоријег мира на Блиском истоку.

Макрон је изразио саучешће Абасу због Палестинаца убијених у најновијем сукобу са Израелом, али је и осудио нападе палестинског екстремистичког Хамаса, који влада појасом Газе, на јеврејску државу. Абас је лидер умереног Фатаха, Хамасовог највећег ривала.

Француски председник је позвао на „повратак миру“ и на „одлучну обнову“ мировних преговора Израелаца и Палестинаца.

Најавио је да ће ускоро разговарати и са премијером Израела Бењамином Нетањахуом и другим регионалним лидерима.

23.07- Председник САД Џозеф Бајден изјавио је да је разговарао с израелским премијером Бењамином Нетањахуом о смиривању смртоносног сукоба Израела и палестинске екстремистичке групе Хамас која влада појасом Газе.

На питање да ли израелски премијер чини довољно да спречи даљу ескалацију насиља, Бајден је рекао да је са Нетањахуом кратко разговарао и да је Бела кућа у контакту и са властима Египта и Саудијска Арабије.

Бајден је казао да је циљ доћи до тачке у којој постоји знатно мањи број напада, нарочито ракетних, са неселективним метама, и додао да се „ради на томе“.

Навео је да за сада није видео „претерану реакцију“ Израела на ракетирање из појаса Газе.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен каже да су САД дубоко забринуте због интензивирања насиља између Израелаца и Палестинаца и додао да је основно право Израела да се брани.

Блинкен је рекао да постоји суштинска разлика између екстремиста Хамаса који ракетирају израелску територију и владе Израела која „делује против оних који је нападају“.

23.05 – Палестинско Министарство здравља у појасу Газе саопштило је вечерас да је број Палестинаца погинулих у сукобима с израелском војском порастао на 103, укључујући 27 деце, а 530 људи је рањено.

Пораст броја погинулих објављен је након више извештаја у локалним палестинским медијима о израелским ударима на стамбена подручја.

Судећи по почетним проценама читаве породице су убијене у неким случајевима.

Израел медјутим тврди да је у Гази погинуло највише чланова екстремистичких организација, а да је било и жртава у експлозији ракета Хамаса које су пале на палестинску територију.

Израелски медији у међувремену извештавају о снажној баражној ракетној ватри у правцу медјународног аеродрома Бен Гурион крај Тел Авива.

22.09 – Гости 360 степени: Оружана моћ Хамаса порасла, ризици за обе стране превелики

Новинар и некадашњи амбасадор у Египту Драган Бисенић сматра да је ескалација израелско-палестинског сукоба резултат обостране фрустрације, као и да је укључивање Хамаса у сукоб било неочекивано и за одређене безбедносне структуре у Израелу. Истраживач организације Нови трећи пут Драгослав Рашета додаје да Хамас нема средстава да се супротстави Израелу.

21.57- Један човек пуцао је вечерас из полуатоматског оружја на групу Јевреја, ранивши једну особу, у израелском граду Лоду, попришту насилних сукоба израелских Арапа и Јевреја у протеклих неколико дана, рекли су очевици и полиција.

Очевици које је контактирао Франс прес је рекао да је група наоружаних Јевреја патролирала у једном делу тог града недалеко од Тел Авива, када је једна особа пуцала.

Полицијски портпарол Мики Розенфелд је потврдио да је било пуцњаве и да је једна особа рањена, а да се траже осумњичени.

Раније ове недеље један Арапин је убијен у сукобу Јевреја националиста и младих Арапа у том граду у централном Израелу у коме живи мешовито становништво.

Потом је нападнута једна синагога и делимично оштећена, а возила су запаљена, што је навело власти да уведе ванредно стање и полицијски час од 20 сати.

Вођа ултрадесне израелске странке Религиозни ционизам Бецалел Смотрих је био вечерас у Лоду и оптужио полицију да не ради ништа, те позвао војску да интервенише како би се избегло крвопролће.

Министар одбране Израела Бени Ганц је раније данас наредио велико појачање безбедносниих снага у израелским градовима у којима живе и Арапи и Јевреји где је избило насиље у протеклим данима.

21.46 – Не смирује се насиље и размена ватре измедју Израела и Хамаса, а број жртава непрестано расте. Сукоб прети да прерасте у тотални рат. О развоју догађаја из Тел Авива извештава ЦНН-ов Елиот Готкин.

21.38 – Израелска војска саопштила је да су три ракете испаљене из Либана на север те земље.

У саопштењу израелске војске наводи се да су ракете испаљене према обалском подручју у регији Галилее на северу Израела.

Сирене се нису огласиле том приликом, а још није познато да ли су забележени материјална штета и људске жртве.

С друге стране, либански медији наводе да су безбеднсоне снаге привеле особу или више њих које су испалиле ракете на Израел с подручја у близини избегличког кампа у којем живе Палестинци у граду Сур на југу земље.

Још није познато колико је људи приведено и да ли се ради о држављанима Либана.

21.15 – Израел је у четвртак увече почео да испаљује артиљеријске и тенковске гранате и десетине људи бежи из својих домова, рекли су палестински очевици у појасу Газе.

То представља ескалацију насија у израелској четвородневној офанзиви на Газу, започетој након ракетирања Израела са те палестинске територије у понедељак увече и повећава опасност од цивилних жртава.

Нападнута су насеља на северу појаса Газе крај израелске границе источно од града Газе.

Једн становник је рекао да је око 200 људи потражило склониште у школи УН, пренео је АП.

Израел је данас разместио тенкове и оклопна возила поред границе са Газом, четвртог дана крвавог сукоба праћеног избијањем насиља измедју Јевреја и Арапа на израелској територији.

20.06 – Протести су одржани у градовима широм источне Африке како би осудили убистава Палестинаца које су починиле израелске снаге. Председавајући Комисије Афричке уније Муса Факи Махамат осудио је израелске ракетне нападе на Газу, рекавши да су оне, „укључујући континуирано принудно, незаконито исељавање Палестинаца из њихових домова у Источном Јерусалиму, оштро кршење међународног права, као и да су додатно појачале тензије у региону, компликујући потрагу за праведним и трајним решењем“.

20.05 – Француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманин изјавио је да су у Паризу забрањене демонстрације због ескалације тензија на Блиском истоку. Према његовом ријечима, сличне демонстрације су 2014. године изазвале озбиљно ремећење јавног реда и мира. Дарманин је нагласио да је дао инструкције полицијским званичницима у Паризу да забране демонстрације током викенда, али није објавио друге детаље.

20.00 – Састанак Савета безбедности УН, планиран за сутра ради дискусије о насиљу између Израелаца и Палестинаца, неће бити одржан, рекао је портпарол амбасадора Кине који председава СБ. „Неће бити састанка Савета безбедности“, рекао је портпарол, а дипломате су додале да се САД томе противе.

19.46 – Не смирује се насиље у појасу Газе и Израелу – најгоре у последњих неколико година. Хамас је наставио са ракетирањем израелских градова. Због напада на Тел Авив, затворен је аеродром Бен Гурион. Израелска војска одговорила је ваздушним ударима по циљевима у Гази. Број жртва достигао је готово стотину, а погинуло је најмање 15-торе деце.

Извор:
Н1ИНФО