„ОСОБЕ КОЈЕ РАЂАЈУ”? „КУЛТУРА ОТКАЗИВАЊА” ДОТАКЛА ДНО: ЖЕЛИ ДА УКИНЕ ДАН МАЈКИ

trudnica

Демократска конгрескиња из Мисурија Кори Буш измислила је овај израз и твитовала га у четвртак, након чега су „освешћени“ либерали почели да га користе. У овој збрци изгубиле су се две лепе приче које показују светињу живота.

По свему судећи, нови тренд „освешћености” не може да прихвати чак ни Дан мајки.

Друштвене мреже брује о изразу „особе које рађају” (birthing people), који је осмислила демократска политичарка Кори Буш.

Обраћајући се Конгресу, Кори Буш је пренела причу о компликацијама које је доживела током две трудноће. Она потресно описује како се борила да сачува животе својих беба. Кад је први пут била трудна, њена сестра – која ју је пратила на контролном прегледу – у болничкој чекаоници је бацила столицу низ ходник, бесна што су Бушовој рекли да ће „беба умрети”.

Ово је заправо дивно сведочанство о љубави мајке према детету које носи у себи. Њен син Зајон, који сада има 21 годину, рођен је у 23. недељи, тежак само 540 грама. Бушовој је тада речено да је беба имала „нула посто шансе за живот”, срећом, и мајка и дете су преживели. Конгрескиња је потом поделила причу о проблемима у другој трудноћи, с ћерком Ејнџел, која сада има 20 година. Била је тек у 16. недељи трудноће када су јој лекари опет рекли да је почео превремени порођај и да дете неће преживети.

Међутим, након тога њен говор је нагло прешао на нешто сасвим другачије. Бушова закључује следећим речима: „Посвећена сам томе да учиним апсолутно све што могу да заштитим мајке црнкиње, да заштитим бебе црнаца, да заштитим црне особе које рађају и да спасим животе.”

Касније тог дана на Твитеру, Кори Буш је одмах применила нове речи. Овог пута није поменула „мајке” већ је користила само израз „црне особе које рађају.”

Након тога, све је почело да врви од одговора и критика, које су дошле чак и с неочекиваних страна. Глумица Роуз Магауан, која је покренула покрет #MeToo, била је посебно оштра:

Републиканска конгрескиња из Јужне Каролине Ненси Мејс твитовала је следеће: „’Људи који рађају’ – мислите жене или мајке? Левица је толико освешћена да женама одузима једину ствар коју само ми можемо да урадимо. Могли смо очекивати да ће либерали покварити истицање важног питања о ком људе из обе странке могу да се сагласе, тако што покушавају да удовоље маргиналним групама.”

Други су нашли времена да у суштини започну демонтирање уважене традиције према којој је један дан у години посвећен мајкама:

И у чину истинске „освешћености”, у битку је ушао и НАРАЛ – америчка организација која се залаже за абортус. Ова непрофитна организација која се противи свим ограничењима за абортус, похвалила је Кори Буш:

Ипак, превладало је и мало разума:

Нажалост, сатирични портал Babylon Bee више није тако смешан: