Ескалирао сукоб Израела и Хамаса, најмање 54 мртвих, гину и деца; Више од 1.050 ракета испаљено је из појаса Газе на Израел; Палестинци на Тргу Републике у Београду: Хоћемо слободу, мир и своју државу

Ексалација сукоба Израела и Хамаса. У среду – од раног јутра сирене су се чуле у Тел Авиву. Одјекнуло је и неколико експлозија. Најмање 35 Палестинаца, укључујући 10 деце и пет Израелаца убијено је у сукобима до сада, саопштили су здравствени званичници, а преноси ББЦ. Израелски премијер најавио је да ће интензивирати нападе на Газу, док је УН изасланик за Блиски исток позвао на прекид ватре и упозорио да „трошкове рата плаћају обични људи“. Уведено ванредно стање у граду Лод због сукоба које званичници описују као грађански рат. Састаје се СБ УН.

Ескалација сукоба Израела и Хамаса. У среду – од раног јутра сирене су се чуле у Тел Авиву. Одјекнуло је и неколико експлозија. Израел извео десетине удара из ваздуха у року од неколико минута, циљајући безбедносне инсталације. Најмање 48 Палестинца, укључујући 14 деце и шест Израелаца убијено је у сукобима до сада, саопштили су здравствени званичници, а преноси ББЦ. Израелски премијер најавио је да ће интензивирати нападе на Газу, док је УН изасланик за Блиски исток позвао на прекид ватре и упозорио да „трошкове рата плаћају обични људи“. Главна тужитељка Међународног кривичног суда упозорава на могућност да су почињени злочини. Састаје се СБ УН.

Савет безбедности УН одржаће хитне затворене консултације, друго такво заседање у три данa, ради разговора о текућој ескалацији насиља у Израелу и Гази.

На обе стране у сукобима израелске војске и Палестинаца има погинулих, рањених и причињена је велика материјална штета.

Од почетка најновије офанзиве, Министарство здравља Газе пријавило је 53 жртве, укључујући 14 деце и преко 300 повређених. саопштено је да је до сада у нападима убијено шест Израелаца.

20:28 – Палестинско министарство здравља: У израелским ваздушним нападима на Газу убијено 65 људи

20:24 – Милиони Израелаца крију се у склоништима, сирене за ваздушну опасност широм земље

20:21 – Киша пројектила погодила израелске градове

20:00 – Исламски џихад прети даљим нападима и „застрашујућом осветом која ће ускоро уследити

19:55 – Нереди у Бат Јаму, граду јужно од Тел Авива

На улицама се могу видети хаотичне сцене сукоба арапских и јеврејских група, као и маса која разбија продавнице и ресторане.

19:46 – Амерички Јунајтед Ерлајнз отказао летове за Тел Авив

19:29 – Израел напао два „места за производњу муниције“ у појасу Газе

18:56 – Нови напад: Освета бригаде Ел Касам за ликвидацију команданата – 130 ракета на израелске градове

Бригада Ел Касам саопштила је да је лансирала 130 ракета на израелске градове као одговор на ликвидацију њихових команданата.

18:10 – Жозеп Борел позвао на тренутни прекид насиља

Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борел позвао је на тренутни прекид насиља у Израелу и на окупираним палестинским територијама, у којима је од понедељка погинуло више од 50 људи.

18:04 – Блинкен: САД оштро осуђује нападе на Израел

„У потпуности подржавамо законско право Израела на самоодбрану“, рекао је Блинкен.

Блинкен је саопштио да су Сједињене Америчке Државе послале свог изасланика на Блиски Исток.

„Затражио сам од заменика помоћника државног секретара Хадија Амра да хитно отпутује у регион како би се састао са израелским и палестинским лидерима. Он ће у име председника Бајдена и у моје име позвати на деескалацију насиља. Фокусирани смо на то“, рекао је Блинкен.

Мора се учинити све како би се спречио шири сукоб, што ће, пре свега, утицати на цивилно становништво на обе стране, навео је Борељ у саопштењу у коме су осуђене акције обе стране, пренео је Ројтерс.

17:03 – Мохамед Салах, фудбалер енглеског Ливерпула, у апелу Борису Џонсону: Урадите све, зауставите убијање невиних!

Мохамед Салах, фудбалер енглеског Ливерпула, апеловао је на светске лидере, пре свега британског премијера Бориса Џонсона, да реагује поводом крвавих сукоба између Израела и Палестине.

16:52 – Израелски војник погинуо у нападу противтенковском ракетом из Газе

16: 55 – Кина забринута због ескалације сукоба

Кина изражава дубоку забринутост због ескалације палестинско-израелских тензија, изјавио је кинески специјални изасланик за Блиски исток Џаи Ђун.

Он је позвао позвао све стране на уздржаност како би се избегле даље жртве.

16:51– Ривлин: Арапски лидери у земљи пружају подршку тероризму

Израелски председник Рувен Ривлин изјавио је да арапски лидери у земљи пружају подршку тероризму и нередима, прећуткујући о избијању немира у мешовитим заједницама.

Ривлин је рекао да ћутња арапског руководства над насиљем у мешовитим јеврејско-арапским заједницама представља подстицање урушавања друштва у тренутку избијања највећег насиља од рата у Гази 2014. године, пренео је АП.

Председник Израела је навео да Израел мора да гони изгреднике чврстом руком, успостави безбедност и ред за све, истовремено се борећи против тероризма из Газе без компромиса.

16:25 – Убијени командати Хамаса

Шин Бет идентификовала је четворицу највиших команданата Хамаса који су погинули у заједничкој операцији са израелским одбрамбеним снагама раније данас.

Басем Иса, командант Хамасове градске бригаде у Гази, ДЖама Тала, шеф њене сајбер команде и одговоран за побољшање тачности ракета групе, Џамал Забеда, шеф истраживања и специјалних пројеката у одељењу за производњу муниције и Хазем Хатиб, Хамасов главни инжењер у одељењу за муницију, сви су погинули у нападима, навео је Шин Бет.

Према подацима безбедносне службе, Сами Радван, вођа Хамасовог одсека техничке обавештајне службе и Валид Смали задужен за индустријску опрему одељења за производњу оружја, такође, су убијени у ранијим нападима на локације Хамаса.

Палестинска екстремистичка организација Хамас потврдила је да је командир града Газе Басем Иса убијен у израелском удару из ваздуха.

Иса је највиши званичник у војном крилу Хамаса убијен у израелском нападу од рата 2014. године у појасу Газе.

Како је наведено у саопштењу војног крила Хамаса, Бригаде Изадин ал Касем, Иса је убијен „уз неколицину своје браће лидера и светих ратника“ током сукоба који већ два дана трају у Гази.

16:05 – Нетанијаху: Ово је тек почетак

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху посетио је медицински центар Волфсон, где се трогодишња девојчица опоравља од повреда након ракетирања.

„Јуче сам рекао да ови мрачни људи, ови терористи Хамаса и Исламског џихада имају крв на својим рукама, а пре сат времена усмртили смо више команданата у седишту Хамаса, укључујући команданта града Газе. Ово је тек почетак. Ударићемо на њих онако како нису ни сањали“, изјавио је израелски премијер, а пренео Харец. 

15:50 – Палестинци на Тргу: Хоћемо слободу, мир и своју државу

На Тргу републике у Београду окупило се данас неколико десетина људи у организацији палестинске дијаспоре у Србији. Како је за портал Нова.рс рекао Сами Хијо, председник Палестинске дијаспоре у Србији, окупили су са намером да пошаљу једну јасну поруку – да палестински народ хоће своју слободу, хоће свој мир и своју независну државу.

15.45 – Израелска војска је саопштила да је убијено неколико командира високог ранга екстремистичког исламског Хамаса у нападу из ваздуха у Гази и Кан Јунису.

У војном саопштењу је наведено да је изведена „сложена операција прва те врсте“ и да су они који су циљани били „део кључног дела ’Генералштаба’ Хамаса“ и сматрају се блиским водји војног крила организације, пренео је Асошиејтед прес.

Хамас није коментарисао те извештаје, а израелска безбедносна служба Шин бет је идентификовала четири командира Хамаса убијена у заједничкој операцији са израелском војском уз још двојицу који су погинули у ранијем удару на базу те организације, јављају израелски медији који су објавили имена погинулих.

„Уз то је убијено још десет других оперативаца који су радили у производњи оружја, истраживачком и развојном одељењу“, саопштио је Шин бет.

Израелски медији наводе да израелска војска очекује нове нападе на централни Израел после убиства шесторице командира Хамаса.

Министарство здравља у Гази објавило је да је број Палестинаца убијених од почетка сукоба с израелском војском порастао на 53, укључујући четрнаесторо деце, до 15 сати данас по локалном врмену, а да је 320 становика те палестинске територије рањено.

Палестинске екстремитичке организације у међувремену настављају да ракетирају Израел и сирене се оглашавају на југу земље, у пограничним насељима и у Бершеви и Димони, где се налази израелски нуклеарни реактор.

Војно крило Хамаса је саопштило да је на Димону испалило 15 ракета, а извештаја о повредама није било.

14:48 – Нове мете Хамаса

Хамас је у среду поподне лансирао ракету на Ашдод и Ашкелон, јавља Јерусалим пост.

14.30 – На Тргу Републике у Београду организован је протест Палестинаца који живе у Србији, а поводом ескалације сукоба између Израела и Хамаса. Поруке које упућују демонстранти јесу – „Ослободите Палестину“.

Представници палестинске дијаспоре донели су испред споменика кнезу Михаилу плакате који се односе на заштиту тог спорног кварта у источном Јерусалиму, а око којег је и почео сукоб, који је прерастао у прави рат.

14.16 – Палестински амбасадор у Србији Мохамед Набхан изјавио је да израелски авиони бомбардују углавном цивилна насеља у Гази.

„Ми покушавамо да окончамо тај сукоб, ником није у интересу да траје тај сукоб. Годинама позивамо на преговоре, Израел никако да прихвати“, рекао је Набхан.

14:02 – Почело окупљање Палестинаца у Београду

Окупљање у Београду најавила је палестинска дијаспора која у значајном броју живи у главном граду Србије, с обзиром на дуге везе бивше Југославије са палаестинским народом, као и чињеницу да је много Палестинаца школовано тада у нашој земљи, пише Н1.

12:39 – Сукоб палестинског и израелског амбасадора у програму уживо

Палестински амбасадор Мохамед Набхан и израелски амбасадор Јахен Вилан сукобили су јутрос мишљења у Јутарњем програму ТВ прве на тему ескалације насиља у појасу Газе.

Палестински амбасадор у Србији који је први добио реч рекао је да се „једна огромна сила окомила на недужан народ и ненаоружане људе“ и напоменуо да је са једне стране Израел „који је моћан и има најмодерније оружје“, а са друге стране „људи који имају примитивно наоружање“. Амбасадор Израела рекао је да „Хамас чини двоструки ратни злочин“, али да је „циљ је да се дође до мирног решења и споразума са Палестинцима“.Јахел Вилан и Мохамед НабханЈахел Вилан и Мохамед Набхан.

11.57 – Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је председнику Русије Владимиру Путину да би међународна заједница требало „да одржи Израелу оштру и застрашујућу лекцију“ због односа према Палестинцима.

Како је навела Дирекција за комуникацију при кабинету турског председника, двојица лидера су разговарала телефоном о сукобу који је ескалирао, а подстакнут је напетошћу у Јерусалиму.

У саопштењу се наводи да је Ердоган нагласио да је потребно извршити притисак на Савет безбедности УН да брзо интервенише „одлучним и јасним порукама“ Израелу.

Турски лидер је сугерисао руском колеги да би требало размотрити идеју о међународним заштитним снагама како би се заштитили Палестинци.

У међувремену су хиљаде људи у Истанбулу, не поштујући рестрикције уведене због заразе коронавирусом, у уторак увече демонстрирале против израелских напада. Велики број возила у конвоју је кренуо ка Конзулату Израела, а учесници протеста су носили турске и палестинске заставе. На израелску зграду је пројектована слика тих застава.

11.47 – Амбасадор Израела у Београду Јахел Вилан изјавио је новинарима на брифингу да је Израел испровоциран у сукобу и да је морао да реагује употребом ратног ваздухопловства против Палестинаца у Гази јер је више од 1.000 ракета лансирано из Газе у дубину територије Израела.

Нагласио је да је милитантна терористичка организација Хамас искористила сукоб који постоји у централном делу Јерусалима око насеље у ком живе Палестинци, на земљи око које се води правни спор, да је подигла тензије и искористила ситуацију око Размазана да би изазвала сукоб, преноси репортер Н1.

Нагласио је и да Израел није користио несразмерну силу, већ да је Хамас нестразмерно одговорио на проблеме.

„Они користе правно питање исељења 30 палестинских породица у централно делу Јерусалима да изазову сукобе – то је питање које решава Врховни суд и ми му не говоримо какву одлуку треба да донесе“, рекао је амбасадор, додајући и да је одлука суда о томе одложена.

Хамас је, додаје, то искористио за изазивање сукоба, али и Рамазан када у Јерусалим долази велики број верника.

Могуће је, каже и да је полиција направила грешке и није добро реговала кад је реч о догађајима у кварту али – искористи то да лансирате 1.000 ракета на Израел је „нечувено“.

11.29 – Фонд Уједињених нација за децу (УНИЦЕФ) и Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама (УНРWА) позвали су на заштиту деце у Појасу Газе од израелских ваздушних напада и заустављање тензија.

11.01 – Премијер Велике Британије Борис Џонсон позвао је Израел и Палестину да се „повуку са ивице“ и позвао обе стране да покажу уздржаност.

„Велика Британија је дубоко забринута све већим насиљем и цивилним жртвама и желимо да видимо хитну деескалацију напетости“, написао је Џонсон на Твитеру.

11.00 – Главна тужитељка Међународног кривичног суда (МКС) у Хагу Фату Бенсуда изразила је забринутост због ескалације насиља измедју Израела и Палестинаца и рекла да су можда почињени злочини.

„Пратим са великом забринутошћу ескалацију насиља на Западној обали, укључујући источни Јерусалим, те у Гази и околини и могуће злочине на основу Римског статута (међународног уговора којим је створен суд)“, објавила је Бенсуда на Твитеру.

Бансуда је 3. марта најавила да отвара истрагу акција Израела и Палестинаца на Западној обали, појасу Газе и источном Јерусалиму од 2014. године. Израел није члан МКС-а и каже да тај суд нема јурисдикцију за истрагу.

10.55 – Бивши селектор мушке и бивши тренер женске ватерполо репрезентације Милош Брадић, који тренутно ради у израелском граду Хаифа, каже да је у Израелу тренутно „мало страшнија“ ситуација него иначе с обзиром на то да у тој земљи генерално има доста напада.

09.50 – Више од 1.050 ракета испалиле су палестинске екстремистичке организације из појаса Газе на Израел за дан и по, саопштила је израелска војска, а очевици су изјавили да је рано јутрос Израел извео десетине удара из ваздуха у року од неколико минута, циљајући безбедносне инсталације. У појасу Газе 233 људи је рањено, подаци су министарства здравља.

Како је навела израелска војска, више од 200 ракета испаљених из Газе пало је унутар те територије, а 850 је пресрео систем ракетна одбране Гвоздена купола.  Портпарол палестинског министарства Ашраф Кидра рекао је да су напади на стамбене квартове у Гази изазвали панику међу становништвом.

Данашњом погибијом оца и кћерке, као и једне жене у ракетном нападу синоћ на Ришон Лецион, недалеко од Тел Авива, број израелских жртава се повећао на пет откако су непријатељства почела. Градоначелник Лода, где живе и Арапи и Јевреји, изјавио је да су погинули чланови арапске заједнице и да „ракете не праве разлику између Арапа и Јевреја“.

У Тел Авиву је један 80-годишњак добио срчани удар док је бежао у склониште, а ракета је погодила кућу у граду Јахуду крај међународног аеродрома Бен Гурион.

Хамас је у нападу синоћ испалио 200 ракета, тврдећи да је то одговор на рушење вишеспратнице у граду Гази.  Израелска војска наводи да су тамо биле канцеларије Хамаса, укључујући обавештајни центар и одељење пропаганде. Војска је упозорила станаре зграде да побегну неколико сати пре напада. Како се наведи, убијена су и два висока обавештајна официра Хамаса. Хамас иначе не потврђује убиства својих командира, а Исламски џихад је у уторак рекао да с убијена тројица његових истакнутих припадника. Војска такође циља постројења за производњу ракета и складишта, те тунеле и куће вођа Хамаса, преносе израелски медији.

У уторак увече су палестинске екстремистичке организације извеле највеће икада баражно ракетирање уперено на подручје Тел Авива. Хамас тврди да је испаљено 130 ракета, а израелска војска то није потврдила. Израелски медији наводе да је Хамас покренуо масовну баражну ракетну ватру на јужни и цетрални Израел и да је стотине хиљада људи од Тел Авива до Бершеве побегло у склоништа од бомби. Израелски војни портпарол Хидаи Зилберман је рекао да је проценат пресретања ракета које су испаљене на стамбена подручја 85 до 90 одсто.

У одговору на нападе из Газе израелска војска је гађала више од 500 мета на тој густо насељеној палестинској теририторији са преко два милиона становника. На питање какве су процене о способности Хамаса да испаљује ракете портпарол је одговорио да се по свој прилици арсенал смањује али да и даље може да испаљује баражну ватру у наредним данима. Издржљивост Хамаса нестаје, али то је издржљива организација. Неће нестати за 24 сата“, рекао је портпарол.

Хамас који влада Газом и друге екстремистичке организације су у уторак повремено успеле да надјачају израелску ракетну одбрану, а сирене су се оглашавале и експлозије одјекивале широм подручја Тел Авива и у другим израелским градовима.

09.38 – Током напада на град Лод, у којем је проглашено ванредно стање, погинули су отац и кћерка, израелски Арапи, који су били у аутомобилу, јавља ББЦ.

07.25 – Савет безбедности УН одржаће ванредан састанак у среду због најновијег израелско-палестинског сукоба у коме је према последњим подацима страдало укупно 40 људи.

Састанак су иницирали Кина, Тунис, Норвешка, Француска, Естонија, Ирска, Свети Винсент и Гренадини, Нигер и Вијетнам, откривају дипломате.

На ранијем састанку у понедељак, СБ УН није успео да усагласи заједничку изјаву.

07.08. – У граду Лод избили су нереди које градоначелник описује као грађански рат. Уведено је ванредно стање у овом граду. Немире је изазвало паљење синагоге близу израелског аеродрома Бен Гурион у уторак због сукоба између арапских и јеврејских становника, преноси ББЦ.

Арапски становници наводно су оскврнули синагогу у граду Лоду, 15 километара југоисточно од Тел Авива и запалили је. Запаљено је на десетине аутомобила и разбијени су излози радњи. Повређено је најмање 12 особа.

Градоначелник Лода Жаир Ревиво каже да је у граду сукоб налик на „грађански рат“ и позвао је да се одмах уведе полицијски час. До озбиљних конфронтација дошло је и у Акри на северу Израела и у Јафи близу Тел Авива.

06.55 – Израел је извео стотине ваздушних напада на Газу рано у среду, док су палестинске милитантне групе испаљивале ракете на Тел Авив и Бершебу.

Сирене које упозоравају на ваздушни напад заориле су у Тел Авиву у среду рано ујутро, рекао је сведок Реутерса.

Одјекнуло је и неколико експлозија, само неколико минута након што је Хамас објавио да је испалио више од стотину ракета према Тел Авиву као одговор на израелске ваздушне ударе на палестинску обалску енклаву.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху рекао је у уторак увече да ће се појачати напади на Газу, који су од понедељка усмерени на око 500 положаја Хамаса и Исламског џихада.

„Ова операција ће потрајати, али поново ћемо вратити безбедност грађанима Израела“, обећао је Нетањаху.

Портпаол Хамаса Фавзи Бархоум рекао је да се Хамас неће повући и да ће узвратити на сваки израелски напад.

Из УН позивају на смиривање сукоба: „Одмах зауставите паљбу. Ескалирамо према рату пуног обима. Лидери свих страна морају да преузму одговорност за деескалацију“, твитовао је изасланик УН-а за Блиски исток Тор Венесланд.

„Трошкови рата у Гази су поражавајући и плаћају га обични људи. УН ради са свим странама на обнови мира. Одмах зауставите насиље“, написао је.

Како је почео сукоб?

Министарство здравља у Гази у уторак је објавило да је убијено 32 Палестинаца, али је радио станица повезана с Хамасом касније објавила да је у израелском ваздушном нападу на стан изнад једног ресторана погинуло још троје људи, укључујући жену и дете.

У уторак увече је у израелском нападу потпуно уништена дванаестоспратница у средишту Газе у којој су челници Хамаса имали своје канцеларије, известила је агенција АФП.

Хамас је заузврат испалио 130 ракета на израелску метрополу Тел Авив.

Израелска хитна служба Маген Давид Адом известила је да је 50-годишња жена убијена у ракетном нападу на зграду у Ришон Лезиону близу Тел Авива и да су још две жене убијене у ракетирању Ашкелона. У граду Лоду погинуло је двоје људи након што је ракета погодила возило. Израелски медији пишу да је међу жртвама седмогодишња девојчица.

Насиље је започело у понедељак када су палестински милитанти ракетирали Јерусалим, а израелски премијер Бењамин Нетањаху упозорио је да ће милитанти за то платити „велику“ цену.

Палестинске милитантне групе саопштиле су у заједничкој изјави да су ракете испаљене на Израел у знак протеста због сукоба који су избили између палестинских верника и израелске полиције у џамији Ал-Акси у источном Јерусалиму.

Војна ескалација сукоба између Хамаса и Израела нарасла је у уторак увече пошто је исламистички покрет Хамас засуо израелску метрополу Тел Авив кишом ракета, а израелска војска узвратила ваздушним ударима на Појас Газе.

Међународна заједница је позвала на мир, а муслиманске земље изразиле су негодовање због најгорег пораста насиља последњих година између исламистичког покрета на власти у Појасу Газе и јеврејске државе које су подстакли сукоби у источном Јерусалиму.

Извор:
НСПМ