Фондација „Алек Кавчић“: Суд одбацио захтев издавачке куће Клет

alek kavcic

Фондација „Алек Кавчић“ је саопштила да је суд одбацио као неоснован захтев издавачке куће Клет која је, као привремену меру, тражила да се Фондацији забрани да нуди бесплатне уџбенике преко сајта бесплатнабиблиотека.цом као и путем друштвених мрежа.

У саопштењу се наводи да је, убрзо након тога, издавачка кућа Клет је још једном тужила фондацију „Алек Кавчић“.
„И овог пута од суда се тражи потпуно иста привремена мера, односно издавачка кућа Клет и овом, друго тужбом, захтева да фондација прекине да нуде бесплатне уџбенике на сајту бесплатнабиблиотека.цом као и преко свих осталих видова јавног оглашавања. И за ову другу тужбу су послали потпуно исти одштетни захтев као и за прву, и то у износу од 3.660.000,00 динара“, саопштила је Фондација.

Додаје се да у другој тужби издавачка кућа Клет тужи фондацију „Алек Кавчић“ за обмањујуће оглашавање.

„Тврде да уџбеник у ПДФ формату заправо није уџбеник, и ако се ПДФ форма уџбеника може пронаћи на великом броју сајтова образовних институција како у свету, тако и у Србији. Издавачка кућа Клет сматра и да се ПДФ формат не може користити на часовима јер је забрањена употреба електронских уређаја, иако је град Београд најавио да ће од ове школске године свим основцима, од 1. до 4. разреда поклонити таблет рачунаре“, наводи Фондација у саопштењу.

Александар Алек Кавчић, професор на Универзитета Карнеги Мелон у Питсбургу, у САД, почео је од јануара да нуди бесплатне уџбенике за образовање у Србији, који су у електронској форми на интернету, а који су били доступни и за штампу. Тај потез је критиковало више издавачких кућа, уз тврдње да се тиме нарушавају ауторска права.

Извор:
Н1ИНФО