Злочинац Тачи: „Наш официр за везу ће бити амбасадор“

zlocinac-hasim-taciБЕЧ – Ратни злочинац Хашим Тачи негирао је, у интервјуу бечком дневнику „Пресе“, да му је циљ Велика Албанија, истичући да неће бити размене територија, нити никакве аутономије, као и да имплементација бриселског споразума нема алтернативу.

„Не постоји алтернатива имплементацији споразума, јер у супротном нема европске будућности како за Србију, тако ни Косово. Споразум од 19.априла није крај, већ почетак једног дугог процеса“, казао је он тврдећи да постоје тенденције у Београду да се читава ствар успори.

Такође је навео да постоје људи у Београду, али и Приштини који су против споразума, али је и поред свега веома оптимистичан.

Што се тиче размене официра за везу злочинац Тачи истиче да је и то само почетак. „Наш официр за везу ће бити амбасадор, а и опхођење ће бити као на нивоу амбасадора“, поручио је он додајући да је и официр за везу Београда амбасадор.

Говорећи о току примене споразума, злочинац Тачи је изразио задовољство што затварање српских полицијских станица протиче без проблема, додајући да то мора бити верификовано од стране Еулекса.
„Као следеће на ред долази правосудни систем, и легализоваћемо здравствене и образовне установе, а у октобру треба да се одрже први слободни избори“, најавио је он.

На питање да ли очекује отпор од српских вођа на северу, злочинац Тачи је рекао да постоји отпор од стране „појединаца“, али и да они неће имати шансу, због широких обавеза које постоје према споразуму.

Квази Влада Косова, како је нагласио, испуниће своје обавезе, међународна заједница такође, али и Београд мора то учинити.
„Зато ти људи немају подршку нити са једне стране“, подвукао је злочинац Тачи.

Што се тиче састанака са српским премијером Ивицом Дачићем, он је казао да ти сусрети служе миру, стабилности и „добросуседским односима“.
„Не ради се о личним односима или емоцијама: Ми као премијери представљамо наше земље и постигли смо споразум о нормализацији односа, мировни споразум после стогодишњег конфликта. Због тога смо изградили партнерство, и однос је више него пријатан“, описао је Тачи, додајући да су први сусрети били „жучни“, јер су се тада вратиле емоције и сећања на прошлост. Међутим, навео је он, корак по корак је прошлост стављена у позадину и рађено је на агенди за будућност.

Споразум је, према његовим речима, од користи за Србију, Косово, али и читав регион, и посебно користи Србима на северу зато што се враћају нормалном демократском стању.

На констатацију да је квази косовска скупштина недавно усвојила резолуцију у корист Албанаца на југу Србије злочинац Тачи је подвукао да Приштина не ради на променама граница, већ на њиховом отварању.
„Ми смо само изјаснили наше легитимне ставове према Албанцима у Прешевској долини. Они би требало да буду у могућности да уживају демократска и национална права“, објаснио је он.

Упитан за изјаве албанског премијера Саљија Берише, који је говорио о Великој Албанији, злочинац Тачи наглашава да је он вероватно лоше схваћен у међународној заједници.
„Ради се о томе да живимо у региону без граница, али границе сваке државе у којој живе Албанци морају бити поштоване. Као државе можемо приступити ЕУ и онда би сви Албанци били уједињени у Европи. Не ради се о стварању етнички хомогене државе“, нагласио је он.

Злочинац Тачи је, наводећи да је то исто јасно ставио до знања премијеру Дачићу, поручио да не долазе у обзир размена територија, те да на Косову неће бити никакве Републике Српске, никакве аутономије, нити промене граница.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП