СРЕБРЕНИЦА 2020

LogoNew (2)

Postbus 90471,
2509LL
Den Haag, The Netherlands
+381 64 403 3612  (Serbia)
E-mail: srebrenica.historical.project@gmail.com
Web site:  http://srebrenica-project.org

Најновију књигу Историјског пројекта Сребреница, „Сребреница 2020 – Аналитички пресек поводом двадесетпетогодишњице,“ достављамо вам у прилогу, у електронској верзији. Књига ускоро   иде у штампу, после чега ће се одржати промоција. Поводом обележавања двадесетпетогодишњице контроверзних догађаја на подручју Сребренице у јулу 1995, ова синтеза, из пера најеминентнијих стручњака за ту материју, има неколико циљева: да осветли најважније познате чињенице, да истакне кључне непознанице и неутврђене елементе без којих још увек није могуће  формирати целовиту и поуздану представу о сребреничким дешавањима, и напослетку да понуди неколико хипотеза о томе како је дошло до Сребренице и ко је за њу одговоран – све искључиво на темељу тренутно расположивих података.

У овој свестраној, интердисциплинарној аналитичкој студији дотакнута су главна питања која се у вези са Сребреницом редовно постављају:

  • Да ли се у јулу 1995. у Сребреници догодио геноцид?
  • Какву је улогу Трибунал у Хагу одиграо у формирању преовлађујућих предрасуда о сребреничким догађајима?
  • Ко су главни политички корисници наметнутог нарататива којим се Сребреница сврстава у ред геноцида?
  • Може ли службени наратив о Сребреници издржати систематску чињеничку критику?

Овим аналитичким пресеком сребреничке контроверзе јавна расправа о Сребреници се неће затворити; напротив, раскринкавањем несувислости и политичке мотивисаности уврежене, догматизоване верзије догађаја расправа се тек отвара.

Четврт века касније, уместо да буде поткрепљена бројним новим доказима, службена прича о Сребреници се – напротив – убрзано распада, док је заинтересовани чиниоци једва одржавају на медијским и политичким апаратима за вештачко дисање.

Главна теза наше студије је да ни један од кључних елемената те приче не може да опстане под лупом критичког испитивања. То је уједно и прави разлог за наметање закона против „негирања геноцида“ и за непрекидну хајку на све који испољавају најмању скепсу према лажном опису догађаја.

Сматрамо да је ова синтеза Сребренице највише што би се, у проучавању ове материје објективно и без патетике тренутно могло постићи. Многи значајни подаци и двадесет пет година касније  налазе се под ембаргом, а скривају се зато да би се службена конструкција заштитила и да би необавештеном делу јавности изгледала колико толико убедљиво. Ми се не миримо са зјапећим рупама у доказној грађи, нити политички наложене пресуде хашког Трибунала прихватамо као компетентне оцене предметних догађаја. Наш рад се зато наставља док не будемо открили све недостајуће коцкице сребреничког мозаика. Тада ћемо пред јавност подастрети коначно и поуздано објашњење начина како је сребреничка подвала била изведена, и њену позадину.