„Рио Тинто је ризичан за Србију, угрожен је и Београд“

Geolog Branislav Božović, Rio Tinto

„Сарадња са Рио Тинтом и слични пројекти су високо ризични за Србију“, каже за Nova.rs геолог Бранислав Божовић. Он упозорава на то да пројекат „Јадар“ и вађење литијума код Лознице могу да загаде пољопривредна земљишта и плодну мачванску равницу, а у опасности је и Београд.

„Нападају се пољопривредна имања, људи који тамо живе, плус се угрожава читав тај крај. Лозница која се тек спасила загађења од целулозе. У овом случају, сва изливања силазе од Јадра у Дрину из Дрине у Саву из Саве у водоизвориште Мачва, то је извориште за цео тај део Србије, укључујући и Шабац и Београд и Ваљево. Загађење на крају стиже у Београд и загађује и наша изворишта“, наш саговорник објашњава читав ланац загађења.
Божовић истиче да компанија Рио Тинто обично истражује по сиромашним земљама које немају шта друго да продају, јер је привреда стала.

„Новац се зарађује само у некој уској зони интересних сфера. Бирају се сиромашне земље. Раскопава се и нуде се велика обећања, прича се да су то врло профитабилни радови, а у ствари није тако“, констатује наш саговорник.
Подсећа и на то да је на многим тржиштима Рио Тинто склоњен и не дозвољава му се да ради.

„Компанија тражи тамо где може да продре и Рио Тинто није повољна опција да се то истражује. Са друге стране, врло је важно нагласити да од тога шира друштвена заједница нема интереса и вајде. То обично завршава у уским круговима оних који су лобирали. Нормалне земље чувају такве ресурсе, попут литијума, за себе. Има тога и у другим земљама, али неће то да користе“, објашњава наш саговорник.

На сајту  you.wemove.eu покренута је петиција против предложеног рудника литијума у Лозници, коју је до сад потписало скоро 40.000 људи, што би аутоматски требало да покрене Европски парламент да пошаље протестну ноту Влади Србије. Грађани су све гласнији, а наш саговорник поручује да би надлежни требало да обрате пажњу на такву врсту незадовољства и сигнале који се шаљу.

„Наш народ није толико неписмен да не зна до чега све то може да доведе. У нормалним околностима и уређеним земљама потписивање петиција и бунт јавности сматра се позитивним начином указивања на стање и то је прилика за власт да добро размисли и да провери са ким улази у такве послове и односе. Ниједан рудник не може спасити Србију. Да може, спасило би је злато из Мајданпека и бакар из Бора“, објашњава Божовић.

Извор: Нова С