Ћута: Брнабић има рок до 1. маја, следи еколошки земљотрес

Cuta Brnabićki

Један од вођа покрета Одбранимо реке старе планине Александар Јовановић Ћута дао је премијерки Ани Брнабић рок да до 1. маја одговори на све захтеве недавно одржаног „Еколошког устанка“ и да са активисима организује састанак који ће медији уживо пратити и преносити. У супротном, припрема се „еколошки земљотрес“ и протести широм Србије, највљује Ћута.

„Иде се у Добрињу, иде се у Александровац, на Стару планину, иде се на најугроженије локације. Иде се на устанак. Ту смо да терамо Рио Тинто, све до Дрине. Марш из Србије“, поручује Ћута у изјави за Нова.рс.
Први услов је, напомиње он, да се склони Рио Тинто и сви такви.

„Тражимо стављање ван снаге свих уговора склопљених са Рио Тинтом и сличним компанијама. Не зна се ни ко је добио дозволе, не зна се ни шта се буши. Пошто министарка Зорана Михајлович каже да је кршен закон приликом издавања дозвола за изградњу минихидроелектрана, тражимо моментално заустављање рада свих малих хидоелектрана и моментално рушење тамо где је прекршен закон. Тражимо и да се зауставе све тровачнице воде, ваздуха, земље и становништва. Захетев је и раскид уговора са Кока-Колом и свим компанијама којима су наша водизворишта дата у закуп“, изричит је Ћута.

Ekološki ustanak ispred Skupštine, šetnja
Велики протест у Београду, под слоганом „Еколошки устанак“ одржан је 10. априла. Пред Скупштином Србије тада је било око 10.000 људи, а Ћута истиче да до сада нема никаквих одговора на захтеве целе еколошке Србије.

„Имају рок до 1. маја да нас приме и да одговоре на захтеве уз присуство новинара и пренос уживо. Да се више не крју, цела Србија мора да види шта смо причали и шта је речено. Битно је да ми не причамо и не издајемо саопштења, него да грађани све виде“, закључује Ћута.

Извор: Нова С