„Франкенштајн бубе“: Летеће ГМО комарци, мештани бесни ― Бил Гејтс подржава „злочиначки експеримент“

komarac

План за пуштање на хиљаде генетски модификованих комараца у покушају борбе против заразе на Флорида Кису изазвао је забринутост међу локалним становништвом, а појединци кажу да ће их „злочиначки“ експеримент претворити у заморчиће.

На челу са Одбором за контролу комараца Флорида Кис (ФКМЦД) и британском биотехнолошком компанијом Окситек, коју подржава Фондација Бил и Мелинда Гејтс, пројекат има за циљ да прве ројеве генетски модификованих инсеката ове недеље пусти у Флориди Кису, најављено је у заједничком саопштењу.

Према плану, прва фаза обухвата постављање кутија са комарцима на шест локација, из којих ће током 12 недеља бити пуштено око 144.000 комараца Aedes aegypti. Реч је о врсти која је најуже повезана са преношењем заразних болести као што су денга, зика и жута грозница.

Ако све буде ишло по плану, мушке јединке комараца (које не гризу) ће се парити са локалним женкама (које гризу), а њихова женска потомства програмирана су да угину и то ће, како се наводи, помоћи у контроли популације ове врсте комараца и смањењу ширења болести.

Иако ова врста комараца чини само око 4 одсто укупне популације у Флорида Кису, она стоји иза „готово свих“ болести које се преносе на људе, као и неких које се преносе на животиње, као што је срчани црв, наводи Окситек.

Пројекат, који је одобрила Агенције за заштиту животне средине, има за циљ и да смањи употребу пестицида, који могу бити штетни за локалне дивље животиње. Међутим, док је компанија Окситек то представила као главну предност, Одбор за контролу комараца до сада није дао назнаке о било каквим плановима за смањење употребе пестицида.

Компанија такође тврди да јавна подршка овом плану „остаје висока“, чак иако локално становништво изражава крајњи скептицизам.

„Можда нисмо научници, али умемо да читамо. А оно што Окситек каже и оно што читамо из других извора су две потпуно различите ствари. Молим вас, преклињем вас да одмах предузмете акцију и размотрите резолуцију против ове технологије“, рекла је једна забринута мештанка Меган Хул на мартовском састанку сеоског већа.

„Сматрам злочином што нас малтретирају у овом експерименту – злочин је што смо подвргнути овом тероризму нашег Одбора за контролу комараца на Флорида Кису“, додала је.

Друга мештанка је изјавила да је веома забринута због тога што се план спроводи, указујући на ризик да се може догодити да генетски модификоване женке комараца угризу некога.

„Сви кажу да се то неће догодити, али ја не верујем у то“, рекла је она и додала да постоји „недостатак транспарентности“ компаније Окситек и владиних агенција укључених у пројекат.

Чак су и поједини званичници изразили стрепњу, а одборник Марк Грег назвао је ГМО комарце „Франкенштајн бубе“.

„Чујем како други људи кажу да од нас праве заморчиће. Можда јесмо… Само још не знам да ли је све спремно“, рекао је.

Одбор за контролу комараца, међутим, инсистира на потреби да се побољшају начини контроле због отпорности на пестициде који се развија код инсеката које преносе болести, рекавши да би пројекат Окситека могао да пружи нове алате који су „безбедни, еколошки прихватљиви и циљани“.

Окситеку нису страни генетски модификовани инсекти, пошто је већ пустио више од милијарду буба широм Јужне Америке и Кариба, попут 27.-месечног експеримента у Бразилу 2013. године који је тежио смањењу локалне популације комараца за 90 одсто на исти начин као што је планирано сада у Флорида Кису. Међутим, Окситек се нашао на удару критика 2019. године након што су истраживачи објавили студију у којој се наводи да се инсекти размножавају, утврдивши да и до 60 одсто анализираних комараца садржи трагове модификованих гена.

Иако је компанија касније оспорила те налазе, инсистирајући да је експеримент текао како је планирано, други напори компаније Окситек такође су били предмет критика. Сличан пројекат на Кајманским острвима завршен је 2018. године након што су локални званичници закључили да је пропао, а министар здравља Двејн Сејмур рекао је да план „није постигао резултате за које се мислило да ће бити постигнути“, преноси РТ.

Неколико месеци пре него што је пропао уговор са Кајманским острвима, компанија је најавила партнерство са Фондацијом Бил и Мелинда Гејтс. Од тада је Окситек добио од Гејтсових 8,5 милиона долара.

Извор:
СПУТЊИК