Израел оптужили за апартхејд

zastava

Израел чини злочине апартхејда и прогона Арапа на окупираним територијама и на сопственој територији, објавио је Хјуман рајтс воч, међународна невладина организација посвећена људским правима.

У новом извештају ХРВ наводи се да је политика Израела „одржати доминацију израелских Јевреја над Палестинцима“, укључујући и оне Палестинце који су држављани Израела.

Апартхејд подразумева расну дискриминацију у организацији државе и сматра се злочином против човечности, подсећа Би-Би-Си. Израелско министарство спољних послова одбацило је извештај као „гротескан и погрешан“, оптужило ХРВ да води дуготрајну „антиизраелску политику“ и да је сада у кампањи која „нема везе са чињеницама или реалношћу на терену“.

Махмуд Абас, председник Палестинске управе, поздравио је извештај. „Међународна заједница треба хитно да интервенише, укључујући да осигура да њене државе, организације и компаније ни на који начин не доприносе спровођењу ратних злочина и злочина против човечности“, рекао је Абас.

Арапска мањина у Израелу чини мало изнад 20 одсто становништва од 9,3 милиона, док око 2,5 милиона Палестинаца живи на окупираној Западној обали, а 350.000 у окупираном Источном Јерусалиму, наводи британски јавни сервис. Око 1,9 милиона Палестинаца живи у Појасу Газе који Уједињене нације такође сматрају територијом под окупацијом Израела. Ове територије је Израел преузео после рата 1967. Из Газе се повукао 2005, али и даље контролише већину њених граница, ваздушни простор и обалу.

Више од 600.000 Јевреја живи у око 140 насеља изграђених на Западној обали и у Источном Јерусалиму. Већи део међународне заједнице та насеља сматра незаконитим према међународном праву, што Израел оспорава.

Извештај ХРВ на 213 страна под називом „Пређена граница“ наглашава да је садашња реалност таква да је Израел једина власт у већини области, док је у осталима претежна власт уз ограничену палестинску самоуправу. „Широм ових подручја и у већини аспеката живота израелске власти методично дају привилегије израелским Јеврејима и дискриминишу Палестинце“, наводи се у извештају. „Закони, политике и изјаве водећих израелских званичника“, додаје се, „чине јасним да је владина дуготрајна политика одржавање контроле израелских Јевреја над демографијом, политичком моћи и земљом“.

„Ради испуњења тог циља власти су у различитим степенима Палестинце лишиле права, ограничиле, одвојиле и потчиниле их због њиховог идентитета. У неким областима… та лишавања су тако сурова да су једнака злочинима против човечности апартхејда и прогона“, тврди ХРВ.

Међународна конвенција из 1973. о спречавању и кажњавању злочина апартхејда дефинише апартхејд као „нехумане поступке учињене ради успостављања и одржавања доминације групе или особа припадника једне расе над било којом групом или особама друге расе уз систематску репресију над њима. Римски статут Међународног кривичног суда из 1998. усвојио је сличну дефиницију.

Извор:
ДАНАС