Пси рата уништавају Јемен: Распламсавање хуманитарне катастрофе

tekst 6 - slika 1

Најмање осморо деце је погинуло, а 33 повређено, прошлог месеца у сукобима у Јемену, саопштио је УНИЦЕФ. Ова организација процењује да ће до краја године скоро два и по милиона деце патити од неухрањености од чега би око 400 хиљада могло умрети од глади. Хуманитарне организације претпостављају да је више од 85.000 најмлађих већ умрло од последица несташице хране у Јемену, узроковане блокадом Саудијске Арабије и њених савезника, док четвртину свих цивилних жртава оружаних сукоба, у овој ратом разореној земљи, чине управо деца.

Рат у Јемену је почео 2014. године, између побуњеника Хутија које подржава Иран и међународно признате Владе Јемена коју подржава Арапска коалиција. Последњих година је на значају добио и Јужњачки сепаратистички покрет, такође супротстављен званичној влади, чију су престоницу, Аден, преузели 2019. године. Последње значајно упориште Владе Јемена је Мариб, који Хутији тренутно покушавају да заузму. Сукоб који Уједињене Нације називају „највећом хуманитарном кризом на свету”, довео је до расељавања милиона и погибије око 250.000 људи, углавном од руке савеза окупљеног око Саудијске Арабије, која укључује и Уједињене Арапске Емирате као њеног главног савезника. Поморска и ваздушна блокада Јемена опстаје упркос позивима на примирје, како од Хутија, тако и Међународне заједнице. САД, које су логистички и обавештајно подржавале Саудијску Арабију и Емирате, престале су то да чине под притиском домаће јавности, која инсистира на томе да председник Џозеф Бајден изврши утицај на Саудијску Арабију да оконча рат.

Између кише бомби…

Најжешћу осуду за ратне злочине и разарање трпи Саудијска Арабија, као „лице” агресора, користећи директно сопствено људство и наоружање у нападима. Организација за заштиту људских права „Амнестy Интернатионал” је још 2015. године истакла у свом извештају да је ова држава одредила читаве градове Сада и Маран као војне мете и да свакодневно, погађајући цивилне објекте, чини ратне злочине.

… и паса рата

УАЕ су се одлучиле за другачији приступ. Услед међународног притиска, те у жељи да одрже свој углед модерног друштва, мала нафтна империја је пре две године формално повукла своје трупе из Јемена. Према извештајима медија и организација за заштиту људских права, своје присуство на терену одржавају преко сепаратистичког покрета Јужног Јемена који подржавају од 2017. године, и плаћеничких јединица. При почетку рата, Емирати су у Јемен послали своју елитну јединицу, Председничку Гарду, и најмање 450 бораца из Колумбије и других земаља Латинске Америке. За јужноамеричке војнике се претпоставља да су унајмљени преко безбедносне компаније, односно приватне војске „Рефлеx респонсес“, у чијем оснивању има удела Ерик Принс, озлоглашени трговац оружјем и ратни профитер, тренутно под истрагом УН због учешћа у сукобу у Либији. Међутим, након напада Хутија у којем је погинуло 45 њених држављана, нафтна монархија је почела да се у највећој мери ослања на плаћенике.

Емиратска безбедносна компанија „Блацк Схиелд“ је оптужена да суданским младићима нуди посао у обезбеђењу у Абу Дабију, а затим их против њихове воље шаље на ратишта у Либији и Јемену. Претпоставља се да је на овај начин, преко туристичких агенција и корумпираних чиновника, регрутовано око 3000 Суданаца. Повратници са ратишта тврде да је компанија одбила да раскине уговоре са онима који су желели се врате у своју земљу, држећи их тако као таоце. Мохамед Дахлан је 2015. године, служећи као саветник за безбедност УАЕ, унајмио одред претежно америчких плаћеника, ветерана елитних јединица, са задатком да уклоне политичке и верске лидере који се противе сепаратистичким тенденцијама у Јужном Јемену, тврди тадашњи командант ове формације Абрахам Голан.

tekst 6 - slika 2

„Међународни институт за људска права и развој” и организација „Ригхтс Радар” су у свом заједничком обраћању Савету за људска права УН из 2020. године саопштили да је више од 80% јеменских политичара и новинара расељено интерно и глобално у потрази за сигурношћу, будући да су постали потенцијалне мете атентата, те да су амерички плаћеници које су унајмили Емирати већ убили десетине јавних личности од почетка рата. У саопштењу је истакнуто и да јужноамерички плаћеници Емирата, које су обучили амерички стручњаци, настављају да врше ратне злочине по Јемену не сносећи никакву одговорност.

Крвава луткарска представа

Посредством плаћеника, Емирати још увек окупирају луке Мукалу и Балхаф на јужној обали Јемена, те Сокотру и Мајун, стратешки кључна острва за контролу мореуза Баб ел Андеб, улаза у Црвено море. Према наведеним изворима, УАЕ се служе истим методама у грађанском рату у Либији, где подржавају фелдмаршала Калифу Хафтара у борби против међународно признате владе у Триполију. Преко компанија са седиштима у Абу Дабију, УАЕ воде луткарске ратове у корист својих интереса, без формалног учешћа, а тиме и одговорности за кршење Женевске конвенције и гажење људских права.

Према последњем извештају УН, како се интензивира конфликт, тако се интензивира и хуманитарна криза, а сав напоран рад који су хуманитарне организације улагале годинама да донекле стабилизују ситуацију, могао би пропасти. Јемен је поново налази на ивици масовне глади, а да ли ће у ту јаму и упасти, зависи од оних који су је на ту ивицу и довели и мировног процеса на који цео свет позива.