Бог увек помаже

Бог увек помаже. Он увек долази на време, али је потребно стрпљење. Видите ли колико Господ љуби нас? Видите ли колико смо срећни, ми незахвалници једни, за све што нам даје Његова доброта, свакога дана? Али, време праве жетве тек нас чека: благословен је дан када ћемо оставити све овде и отпутовати у нашу другу домовину – ону праву – у благословени живот, сигурну радост, тамо где ће свако од нас добити део који му је племенити, најслађи Исус наш припремио.

О, радости! О, благодарности! О, љубави! Господ нас чисти од сваке нечистоте, даје нам почасти, обогаћује нас највећим богатствима! Тамо не постоје лукави људи да нас обмањују. Завист и љубомора ће нестати. Тамо неће бити страсти. Они који их имају, остаће на другој страни. Радујте се и ликујте! Хвалите и славите Бога! Хвалите и славите Бога јер, гле, време се приближило. Време ће ускоро доћи и за нас, време када ћемо чути благословени глас: Дођите к Мени. А, чим се затворе наше телесне очи, очи душе ће се отворити. Тада, као из сна, пробудићемо се у другом животу. Видећемо родитеље, сестре, браћу, рођаке. Видећемо анђеле, Свете и Благословену Мајку свих, Пречисту Богородицу, којој се ми молитвено обраћамо у сваком моменту и којој, после Бога, дугујемо све.

Онда, са ким ћемо прво разговарати, ко ће нас прво пољубити, кога ћемо ми први пољубити? Свом чистотом, свом скромношћу, свом светошћу. Па, ко, очекујући такав благослов, не би поднео сваку тугу овог садашњег живота? Зато, моја добра и љубљена сестро, добро погледајте ваш живот. Преиспитајте себе и погледајте уназад да бисте видели на који је начин прошао ваш живот. Подсетите се безбројних доброчинстава нашег Спаситеља Исуса Христа и најслађе Богородице, и будите стрпљиви у искушењима која долазе. Бог увек помаже. Бог увек долази на време, али је потребно стрпљење. Он нас чује чим Му се обратимо. Али, Он не размишља као ви.

Ви мислите да ваш глас није одмах стигао до Светих, Богородице и Христа. Напротив, чак и пре него што сте завапили, Свети су кренули да вам помогну, знајући да ћете тражити њихову помоћ и њихово молитвено заступништво. Међутим, будући да не видите ван онога што је очигледно и не знате како Бог управља светом, желите да се ваш захтев испуни муњевито. Али, то није оно што Господ жели. Он тражи ваше стрпљење. Он жели да ви покажете вашу веру.

Можете се молити као папагај. Потребно је да се и сами потрудите за оно за шта се молите, а затим треба сачекати. Видите да се испунило оно за чим сте у прошлости чезнули. Ипак, били сте повређени јер нисте имали стрпљења да сачекате. Сада сте постали малодушни, срдити и жалосни, мислећи да је Отац небески спор у одговорима. Али, ја вас уверавам да ће се све десити баш онако како желите – то ће се сигурно догодити, али је најпре потребно молити се свом душом, а онда треба чекати. А, када заборавите на ваше захтеве и када престанете да се молите за њих, испуњење ће доћи као награда за ваше стрпљење и издржљивост. Када дођете на границу очајања док се молите и тражите, знајте да је испуњење близу.

Христос наш жели да излечи неке ваше скривене страсти, и то је разлог што касни у испуњењу ваших захтева. Ако добијете испуњење ваших захтева одмах, ваше страсти остаће у вама, неизлечене. Ако сачекате, ви ћете добити шта желите, али добићете и лек против ваших страсти. А, онда се радујте неизмерно и захваљујте Богу, Који све ради премудро, на вашу корист.

Дакле, нема потребе да се узнемиравате, узрујавате, гунђате. Морате престати са тим. Затворите ваша уста. Нека нико не види да сте узнемирени. Немојте горети љутњом да бисте истерали незадовољство из себе. Радије будите смирени. Отерајте ђавола стрпљењем и благошћу. Искушења која сам ја имао била су толико јака да сам мислио да ће моја душа отпутовати од бола. Ипак, када се једном све завршило, дошла је толика утеха да сам се осећао као у рају, бестелесан.

Господ вас љуби, Богородица вас љуби, сви Свети вас хвале, а анђели вам се диве. Видите ли колико тога доброг доносе искушења и жалост? Дакле, ако и ви желите да окусите љубав Христову, издржите све што дође, сваки тест који Господ стави на вас. Борба коју ђаво води против нас јесте да брат на брата устаје, али нас он напада само онолико колико му Бог допусти. Али, када све прође, испунићете се радошћу. То је, уистину, пут и ја, који вам ово пишем, сведочим истину из сопственог искуства.

Стога, будите храбри и јаки у Господу, подносећи све што дође на вас, очекујући, заједно са болом, мир и милост Божију. Будите јаки и охрабрите душу своју. Христос допушта искушења да бисмо се очистили од грехова. Искушења су попут миришљавог сапуна и маља, који нас ударају и избељују. Све чисте хаљине спремљене су за Женика. Све нечисте хаљине цепају се и у огањ бацају.

Старац Јосиф Исихаста
Извор: saborna-crkva.com