База за застрашивање Срба

Скица са мапе, стрелице показују базу и главни градски мост на Ибру

Скица са мапе, стрелице показују базу и главни градски мост на Ибру

Текст и фотографије: Зоран Влашковић

Приштина гради војну базу на Црнуши са источне стране  изнад Косовске Митровице

База ће бити на површини од 191 хектара на месту где су Војска Југославије и Кфор изводили бојева гађања из пешадијског наоружања

Тзв. Косовске безбедносне снаге изградиће базу на једном од највиших брда у северном региону КиМ, Црнуша са 1010 метара надморске висине, са чијег се врха, као на длану, виде четири  српске општине на северу са већинским српским становништвом и десетине села. Одлуком Скупштине општине Јужна Митровица, од 26. марта,  општина је пребацила власништво над овим земљиштем Косовским безбедоносним снагама.

Црнуша крај Косовске Митровице. Стрелица показује где треба да буде база иза брда

Црнуша крај Косовске Митровице. Стрелица показује где треба да буде база иза брда

Истина је да  се са врха Црнуша види већи део севера КиМ, но, са места где ће бити база север Косова се не види уопште. База ће бити на локацији са јужне стране Црнуше, испод врха бар 200 метара, одакле се поглед пружа на косовску равницу.

На врху Црнуша данас се налази чак девет којекаквих предајника и репетитора за мобилне оператере, радио и ТВ станице и гвоздени стубови друге намене.

База површине 191 хектара

База ће се простирати на  191 хектара, како је Приштина званично објавила. Иначе, на место где ће бити база, пре 1999. године Војска Југославије је обављала  вежбе, бојева гађања из пешадијског наоружања а на  тој локацији  средњошколци из Косовске Митровице су, после седамдесетих година прошлог века,  редовно  имали гађање из пушака (М 48) са бојевом муницијом из предмета Предвојничка обука а  касније Општенародна одбрана.

На истој локацији  и Кфор после 1999. године  има  редовно  бојева гађање из пешадијског наоружања.

Како се планира овде ће бити изграђен велики војни камп у коме ће бити стациониране и јединице америчке војске и других земаља које су део НАТО – а.

Из базе Митровица се види као на длану

Из базе Митровица се види као на длану

Изградња војне базе у Јужној Митровици може се оценити као још једна од провокација власти у Приштини, јер Косово на основу међународних споразума нема право на оружане снаге.

Косовске безбедносне снаге (су званичне оружане снаге на Косову и Метохији и налазе се под контролом и командом КФОР-а и самопроглашене Републике Косово. Главни задаци косовских безбедносних снага су заштита цивилног становништва тј. трагање и спашавање, уклањање експлозивних направа, гашење пожара итд. Косовске безбедносне снаге су основане 21. јануара 2009. године из снага Косовског заштитног корпуса.

Поглед на базу са мапе и Косовску Митровицу и Звечан у позадини

Војска Косова у супротности Р 1244

Косово према плану Мартија Ахтисарија има право на оружане снаге које су наоружане само лаким наоружањем и броје 2500 војника у активном саставу и 800 војника у резервном саставу.

Оснивање КБС су помогле земље НАТО-а, нпр. САД је донирао војне униформе, Немачка војна возила. По оснивању Словенија је донирала 30.000 еура. КБС има у циљу деловање по НАТО стандардима.

Тренутно Косовске безбедоносне снаге броје 2.747 активних војника, а циљ је да војску Косова чини 5.000 редовних чланова и 3.000 резервиста.

Скупштина Косова је 2018. усвојила законске промене за трансформацију мандата Косовских безбедоносних снага у оружане.

Предвиђено је да трансформација траје 10 година, како би ове снаге постале војска. Очекује се да ће се у трећој фази трансформације остварити пуни оперативни капацитети.

 

Прва мисија КБС
Церемонијом у Приштини,  9. марта 2021. године, је испраћен први контингент са симболичним бројем војника Косовских безбедносних  снага (КБС) у Кувајт, у прву међународну мировну мисију заједно са америчким мировним трупама.
Ова шестомесечна мисија не би била могућа без САД-а и америчких војника те да је програм сарадње са америчком војском дугорочан и има за циљ стварање и проширење партнерства са КБС-ом у функцији промовисања регионалне сигурности и шире.
Верољуб Петрунић

Верољуб Петрунић

 

МНОГО БАЗА – МАЊА  БЕЗБЕДНОСТ
– Место на којој треба да почне да се гради база Безбедносних снага Косова је идеално јер се налази на свим стратегијским, оперативним и тактичким  правцима и комуникацијским чвориштима. Одатле се на 300-350 км налазе  битни центри у региону (Београд 300, Тирана 290 , Подгорица 290, Софија 350, Солун 350). Стратешко место за постављање радарског система и ракетног система средњег домета. Са Црнуше се веома лепо виде све тачке у Митровици, Звечану и добар део околине општине Зубиног Потока и Лепосавића. На око 60 км ваздушне линије налази се База Војске Србије – ЈУГ, а на око 35 км се налази Копаоник. У непосредној близини неколико километара ваздушне линије код Новог Села у околини Вучитрна налази се и база КФОР-а. Такође база КФОР-а налази се и  код Лепосавића. Уз административну линију између Косова и Метохије и Србије се такође налази неколико база Војске Србије, – каже  истраживач у области безбедности из Косовске Митровице  Верољуб Петронић.

–  Безбедносним Снагама Косова (БСК), је неубедљив сргумент градње базе, јер се зна да КФОР има редовне вежбе са БСК на свим нивоима. Не треба пренебрегнути чињеницу да Резолуција 1244 не разматра формирање или успостављање војних база, осим база КФОР-а. Осећај угрожености и несигурности се повећао код Срба. Све  је више база у окружењу и све мањи осећај безбедности, –  закључује Петронић.

Улаз у базу

Улаз у базу

КБС стигао контингент блиндираних возила из САД
На Косову је 26. јула 2020.г. стигао контингент блиндираних возила из Сједињених Америчких Држава за те тзв. Косовсе безбедносне снаге. Ради се о испоруци након што је Косово о томе потписало уговор са САД-ом 2019. године. Возила су купљена буџетом Косова.
Косово је 2020. године од САД-а добило донацију од 27 војних возила исте марке (Humvee), а 2018. године је купило 24 таквих.

Скупштина Косова је 2018. усвојила законске промене за трансформацију мандата Безбедносних снага Косова у оружане.

Предвиђено је  да ће годишњи буџет од 55 милиона еура сваке године бити увећан за 5,5 милиона еура, што је до сада и учињено од 2018.

Објекти данас у бази

Објекти данас у бази