Државне тајне „на извол’те“!

obezbedjenjeПредлог закона о приватном обезбеђењу, који је недавно прошао Владу, а ускоро би требао и да се нађе пред посланицима, не само што предвиђа низ скандалозних решења већ и омогућава страним компанијама да обезбеђују објекте од стратешког значаја, што не постоји нигде у свету, тврде стручњаци за безбедност.

  Државном стратегијом донетом 2009. приватне компаније за безбедност проглашене су једним од стубова националне безбедности. Због тога је проблематично да се 50.000 дугих цеви потенцијално да у руке странцима, који би преко компанија за безбедност у свом власништву имали приступ државним институцијама попут Народне банке Србије.

 – Због тога је у другим земљама законом ограничено да у страним компанијама не може да ради више од 200 до 300 људи, затим забрањено им је учешће на тендерима, као и обезбеђивање објеката од стратешког и виталног значаја за државу. Постоји ли негде у свету да странци обезбеђују министарство и колико су им доступне информације које су државна тајна? – објашњава доктор безбедности Душан Дунђер.

  Душан Васић, професор на Академији за дипломатију и безбедност, тврди да је област приватног обезбеђења много битнија него што је јавност тога свесна. Како каже, осим тога што је једна од највећих наоружаних група у држави такође је битна и економски.

 – Овакав закон може да изазове тешке последице за нашу земљу уколико буде усвојен – тврди Васић.

  С друге стране министар полиције Ивица Дачић каже да је закон припреман дуги низ година:

 – Ова област је била нерегулисана и време је да Србија добије закон који ће целовито да је уреди. Желимо приватни сектор обезбеђења који ће сарађивати са државним, као што је то пракса у свету. То подразумева лиценцирање људи који ће радити овај посао.

извор: Наше новине