У Бриселу се наставља предаја КиМ

БРИСЕЛ – У Бриселу се данас наставља кључна фаза дијалога Београда и Приштине на министарском нивоу посвећена електричној енергији и телекомуникацијама.

У Бриселу ће целу наредну седмицу обележити серија интензивних преговора радних група Београда и Приштине а нови сусрет председника владе Србије Ивице Дачића са ратним зличинцем Хашимом Тачијем очекује се у четвртак, 20. јуна.

У наставку дијалога о телекомуникацијама и енергетици учествоваће потпредседник владе и министар телекомуникација Расим Љајић и министарка за енергетику Зорана Михајловић.

Љајић је у интервјуу за новосадски Дневник рекао да је наш тим дефинисао нови предлог за решење у области телекомуникација и додао да тај најновији предлог садржи компромисно решење.

Он је након претходне рунде дијалога о овим темама обавестио новинаре у Бриселу да није дошло до приближавања ставова две делегације о међународном позивном броју за Косово и лиценци за рад провајдера мобилне телефоније у општинама са већинским српским становништвом.

Према раније договореном плану имплементације бриселског споразума, договор о струји и телефонији морао би да буде постигнут половином јуна.

Напоредо са тим водиће се и експертски дијалог о правосуђу, где је главно питање закон о амнестији који Приштина треба да донесе, а који треба да обухвати припаднике српских правосудних и безбедносних структура који ће према бриселском споразуму бити интегрисани у косовски систем у оквиру будуће Заједнице српских општина.

Без закона о амнестији постоји опасност да српски полицајци, судије и тужиоци буду кривично гоњени због дужности које су раније обављали уколико су се косиле са косовским законима.

О овој теми интензивно се разговарало протеклих дана, а шеф српског преговарачког тима и саветник председника Србије Марко Ђурић изјавио је након маратонске вишедневне рунде која је окончана у петак да договор о амнестији није постигнут.

Уколико до четвртка, 20. јуна буде још нерешених питања, њима ће морати да се позабаве Дачић и злочинац Тачи на радној вечери код високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.
Недељу дана после тог сусрета, 27. и 28. јуна, шефови држава и влада чланица ЕУ ће се окупити у Бриселу како би донели одлуку о датуму почетка преговора о придруживању Србије ЕУ.
Они ће пре тога саслушати извештај о напретку у спровођењу бриселског споразума који ће поднети Ештон и европски комесар за проширење Штефан Филе.

Према закључима Савета ЕУ из децембра прошле године, „видљив и одржив“ напредак у односима Београда и Приштине представља основни услов да Србија добије датум.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП