Путин: Морамо ограничити број деце миграната у школама, не смемо поновити грешку Запада

putinv

Путин је рекао да у Русији не постоје проблеми с неконтролисаним усељавањем миграната, али да је потребно помно пратити ситуацију

Удео деце миграната у руским школама мора бити такав да омогућује прихватање руског језика и културе, рекао је у уторак руски председник Владимир Путин.

“У неким европским земљама и у САД, када су деца миграната чинила одређен удео, локални мештани су исписали своју децу из тих школа. (…) Школе које су тамо формиране практично сто посто чине деца миграната”, одговорио је Путин, на питање током седнице Савета за међуетничке односе, преноси РИА.

Русија не сме “ни у једном случају допустити развој такве ситуације”.

Ипак, Путин је рекао да у Русији не постоје проблеми с неконтролисаним усељавањем миграната, али да је потребно помно пратити ситуацију, посебно у милионским градовима и у републикама Руске Федерације.

“Тренутно нема готових рецепата, но потпуно је јасно да број деце миграната у нашим школама мора бити такав како би омогућио, неформално, али практично, дубоко адаптирање на руско језичко окружење. Но, не само на језичко, већ и на културно (окружење, нап. аут.) уопште, како би могли да уроне у систем наших руских вредности”, рекао је Путин.

Извор:
СТАНДАРД