Иницијатива за забрану друштвене мреже Тик Ток након питања „Дали бисте убили свога оца или мајку“

tik-tok-logo

Друштвене мреже све више постају део наших живота који не можемо игнорисати. До пре неколико година одупирали смо се овим социјалним изазовима тако што смо окретали главу и нисмо прихватали јачање апликација и сајтова који су убрзо почели да утичу на наше животе.

Игнорисање друштвених мрежа, а самим тим и лоших ствари које су део ових социјалних сајтова и апликација, дошли смо у ситуацију да су лоше ствари на друштвеним мрежама узеле маха, еволуирале, и постале популарне. Самим тим, добре ствари које нам доносе друштвене мреже пале су у сенку и много их је мање и нису популарне.

Поједине друштвене мреже и апликације блокирају одређени садржај, али има оних практично ништа не блокирају. То је и једина грешка тих апликација и сајтова, јер реално, сву одговорност сносимо ми као корисници. Поремећене моралне вредности довеле су до тога да ћете данас добити више лајкова и пратилаца уколико урадите нешто лоше или неморално. Ово је само доказ да смо као друштво у неком тренутку „изгубили компас“ и скренули са правог пута те смо оберучке почели да прухватамо све оно лоше што нам долази са запада, али и са истока.

Па зашто се онда не окренемо нашим традиционалним вредностима, јер Србија је земља у којој је још увек важна породица и где су људи хумани и дружељубиви?

На друштвеној мрежи Тик Ток пре пар дана, један малолетник поставио је конкретно питање, мало неправилно написано, али сви смо разумели шта пише, баш овако, „Дали бисте убили свога оца или мајку“. Још више забрињава чињеница да је профил овог момка веома „црн и мрачан“, као и то да је добио доста различитих одговора и лајкова.

Центар за безбедност, истраге и одбрану ДБА, заједно са другим организацијама цивилног сектора безбедности, као и стручњацима из области информатике, поднеће иницијативу за забрану друштвене мреже и апликације Тик Ток у Србији. Већ смо имали ситуације да је ова мрежа лоше утицала на омладину и да практично не постоје никакви бенефити коришћења ове опликације која нам долази из Кине.

Извор:
МАГАЦИН