ПРЕНОСИМО: НВО ТРАЖЕ ИЗМЕНУ ЗАКОНА О ФИНАНСИЈСКОЈ ПОДРШЦИ ПОРОДИЦИ СА ДЕЦОМ

porodica

bebac.com, Центар за маме, Србија у покрету и Родитељ траже измену Закона о финансијској подршци породици са децом и позивају грађане да им се придруже потписивањем петиције.

Куцнуо је час да се поново организујемо и наставимо борбу за праведне услове за остварење родитељства и бригу о породици.

Закон о финансијској подршци породици са децом већ скоро 3 године угрожава бројне породице у Србији. Након бројних позива, али и обећања, тек недавно је отворена јавна расправа са предложеним изменама Закона које нису довољне и не решавају кључне проблеме, наводе ове невладине организације.

Закон, у свом садашњем облику, не само да не подржава развој породице и повећање наталитета, већ дискриминише различите категорије жена и као такав се не може сматрати економски нити социјално праведним.

Тражимо праведније измене Закона које ће омогућити свим родитељима који раде боље услове за планирање, одржавање и ширење породице.

Предложене измене у Нацрту Закона о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом нису довољне и не решавају кључне проблеме, пре свега у великој мери умањене накнаде зарада на породиљском одсуству и одсуству са рада ради неге детета. Такође, у предложеним изменама нису обухваћене маме предузетнице и маме са примањима већим од просека.

Измене закона морају да обухвате следеће три тачке:

Обрачун накнаде зарада који ће омогућити да маме добију накнаду у складу са бројем месеци у којима су радиле, а ипак не мању од минималца.

Изједначавање права мама предузетница са правима које остварују остале запослене маме.

Праведан обрачун накнаде зарада за маме које имају већа примања од 3 просечне плате.

Петиција може да се потпише овде.

Извор:
ИФН