Душанка Илић професор српског језика у Штрпцу: Дијалекат ће опстати само ако се користи

српски-језик

Нико не треба да се стиди свог локалног говора, не треба да га заборави само зато што учи стандардни језик, каже Душанка Илић.

Професор српког језика Душанка Илић рођена је и одрасла у Каменском Вучјаку, малом славонском селу у коме је живела све до рата у Хрватској. Живот  је померао из републике у републику бивше Југославије (СФРЈ). Студије је започела у Београду, а завршила на Филолошком факултету у Приштини, балансирајући између учења и потребе да се преживи у тим сулудим временима. Неколико година била је спикер и водитељ на радију у Приштини и у Републици Српској.

Сада живи у Готовуши, а ради у Економско-трговинској школи „Јован Цвијић“ у Штрпцу. У међуврмену је завршила и мастер студије и похађала акредитоване семинаре и курсеве, трудећи се да јој, како каже „оно што заборав одузме, ново учење надомести“. Већ петнаестак година је спољњи сарадник на Институту за српски језик и књижевност САНУ на пројекту Српски дијалектолошки атлас. Језик и дијалети су, добрим делом, њена преокупација. Одувек је волела да учи. За себе каже да је штребер. Оставља утисак професора који уме и воли да пренесе знање. Са њом смо разговарали о чистоти српског језика, значају ћирилице и чувању дијалекта.

Извор:
МАГАЦИН