Артур Каплан, професор на Њујоршком универзитету: Подстицати вакцинацију до границе с присилом

вакцина

Отпор према вакцинацији ослабиће када људима буде битније да заштите себе и своје најближе и када они који се противе буду у друштву осрамоћени због тога, каже Артур Каплан, професор на Њујоршком универзитету за портал Слободна мисао.

Каплан, професор при Одсеку за биоетику и оснивач и управник Медицинског центра Ленгон Њујоршког универзитета, и један од водећих светских биоетичара, каже да је препорука стручњака да се не кажњава ако неко одбије вакцинацију и да приоритет морају имати они који ће вероватно умрети од вируса, пре свега стари, а потом они који остварују друштвени допринос, медицински радници и сличне струке.

Међутим, управо због заштите осетљивих група и запослени у неким занимањима морају се вакцинисати, каже Каплан за слободнамисао.рс.

„Ја сам за обавезну вакцинацију неких група, медицинских радника на пример, јер они болеснике могу изложити вирусу. Нема сумње да у САД-у треба вакцинисати и војску, то су милиони људи. Такође, морамо вакцинисати запослене у старачким домовима. Полиција, ватрогасци, радници у првој помоћи, сву су они врло изложени вирусу и морају бити вакцинисани. Исто важи за летачко особље и запослене у хотелима“, каже Каплан, јер то је најбржи начин да се поново крене с пословањем, да људи не буду нервозни када, на пример, треба да лете.

Говорећи о искуствима Њујорка, Каплан каже да медицинска сестра може, на пример, казати да неће да прими вакцину, али онда добија отказ: „Тако смо ми урадили у држави Њујорк, не прихватамо одбијање вакцина. Тако смо радили и када је реч о вакцинама против грипа, отпуштамо људе или их не запошљавамо“.

Каплан указује да приватни сектор примењује два начина за поспешивање вакцинације.

„Прво, постоји програм у Конектикату на неким местима да деле крофне ако примите вакцину или пак добијате слободан дан за вакцинацију. Други је начин ускраћивање коришћења. На многим улазима пише: нема уласка ако нисте вакцинисани, нема путовања авионом ако нисте вакцинисани. То није обавезно, већ се човек ставља пред избор: не мораш се вакцинисати, али ако нећеш не можеш путовати мојим авионом“, наводи он.

Према његовом мишљењу, најбољи начин да се вакцинација поспеши јесу управо ускраћивање неких могућности за оне невакцинисане и друштвени одијум који према њима:

„Ако довољно болница каже вакцинисали смо особље, а ви не можете посећивати пацијенте, мајке и рођаке ако нисте вакцинисани, не можете посећивати старе у старачним домовима, предвиђам да ће и сулуд отпор према вакцинацији нестати. Људи ће казати: нисте вакцинисали своју децу? Не желимо их у школи. У етичком смислу, људи ће бити осрамоћени“, закључује Каплан.

Извор:
НСПМ