Погледајте ФИЛМ – НДХ: Страх, понор, мук

Stevan-Kostic

Како је настала Независна држава Хрватска, какав је био њен карактер и ко је одлучивао о животу и смрти? Зашто су логор Слана на Пагу прозвали “пакао у каменој пустињи”, за шта су у лето 1941. служиле бројне крашке јаме на планини Велебит, зашто на планини Козари годинама после Другог светског рата није било деце и има ли најјачег утиска из “планине мртвих у славонској равници”, како су неки звали Јасеновац? Тим питањима бави се троделни документарни филм РТС-а НДХ – Страх, НДХ – Понор и НДХ – Мук.

Екипа РТС-а посетила је место некадашњег логора Јадовно на Велебиту, логора Слана на Пагу, спомен подручје Јасеновац у Хрватској и Доњу Градину у БиХ, односно Републици Српској, као и Меморијални музеј “Јад вашем” у Јерусалиму, најпознатију светску институцију која се бави истраживањем холокауста. У филму се говори и о улози Римокатоличке цркве и загребачког надбискупа Алојзија Степинца, о односу социјалистичке Југославије према догађима из Другог светског рата, о односу према НДХ данас, о бројевима, и о томе како треба да се сећамо жртава НДХ.

Погледајте филм:

Први део: НДХ Страх

Други део: НДХ Понор

Трећи део: НДХ МУК

У филму, између осталих, говоре: директор Центра “Симон Визентал” из Израела Ефраим Зуроф, аутор филмова “Крв и пепео Јасеновца” и “Тестамент”, редитељ Лордан Зафрановић, историчари из Београда и Загреба – Љубодраг Димић, Хрвоје Класић, Јосип Јурчевић, Ђуро Затезало, босански фрањевац Марко Оршолић, публициста Славко Голдштајн, потомци страдалих у Јадовну – Борис Беговић и Душан Басташић, као и људи из Спомен подручја Јасеновац, Доња Градина и Музеја жртава геноцида.

Најпотреснији део филма су сведочења преживелих логораша из Јасеновца, као и из дечјих логора Јастребарско и Сисак.


Аутор: Стеван Костић

Монтажа: Горан Мијић

Сниматељ: Александар Агбаба

Тонски сниматељ: Саша Прибаковић

Текст читао: Душан Радуловић

Новинари сарадници: Драгана Игњић, Милица Јевтић

Стручни консултанти: Дејан Ристић, Јован Мирковић

Уредник Информативног програма РТС-а Ненад Љ. Стефановић

Прва епизода је емитована у уторак 20. септембра 2016. у 21 час, друга у среду у 21, трећа у четвртак у 21 час.

Pag

 

Извор:
ЈАДОВНО