„Убићу се данас, гледајте на интернету“: Можемо и морамо да заштитимо децу

Удисање креме кроз нос, затварање очију кљештама, инсценирано ломљење руке лонцем за кување и масовна самоубиства деце најављена на ТикТоку шокирала су читав свет и поставила питање колико су наши најмлађи безбедни на друштвеним мрежама и интернету уопште. Колико времена на њима проводе, ко су им виртуелни пријатељи и како ми можемо да их заштитимо – само су нека од питања која муче родитеље.

Vrebaju opasnosti sa svih strana FOTO: Schutterstock

 

Опасни изазови са друштвених мрежа стигли су и у Србију. Десетогодишњи дечак из Раковице пронађен је недавно обешен у стану, а потврђене су две жртве опасног ТикТок изазова „Блацкоут“, девојчица (10) из Италије и тинејџер (18) из Пакистана. Сумња се да се због овог изазова угушило још 82 детета широм света.

Ове вести забринуле су родитеље широм света, јер готово сви малишани имају сопствени електронски уређај, а јасно је да их не можемо контролисати по читав дан. Осим опасности које вребају са друштвених мрежа, на интернету може доћи и до злоупотребе података и обмане деце која тога најчешће нису свесна.
„Убићу се данас, гледајте на интернету“ – реченица коју више нико никад не треба да чује нити да види у кампањи на Интернету.

Након језивих најава масовног самоубиства деце у Русији на друштвеној мрежи Тик-Ток и МУП Србије проверавао је потенцијално опасне садржаје за децу и младе на појединим друштвеним мрежама и апелује на родитеље да прате активности своје деце на интернету.

Због тога је потребно посебно обратити пажњу на то колико информација остављамо на интернету, јер смо сведоци све чешће злоупотребе личних података, обмана и крађа, али и манипулације наших најмлађих. Нас старије неретко одушеве малишани који већ са 5-6 година буду технолошки писменији од многих одраслих особа, али време је да се запитамо колико су те технологије сигурне. Управо због своје, али и због сигурност ваше деце, потребно је да ви контролишете интернет, а не он вас.
Како би нам помогао у заштити нас и наших најмлађих, СББ је креирао EON Conncept нову иновативну услугу која омогућава потпуну контролу и управљање кућним интернетом.
Иако има многе погодности, интернет је често место пуно „мрачних ствари“ које могу угрозити наше најмлађе, па нам је због тога потребан савезник за децу, али и за нас саме.

Уз ЕОN Conncept апликације можете деци можете ограничити приступ друштвеним мрежама или одређеним категоријама садржаја које сматрате неприкладним, подесити време за спавање или паузирати интернет у одређеном делу дана на неком од уређаја или профила. ЕОN Conncept апликацију могуће је преузети на iOS, Андроид и Huаwеi уређају. Ову апликацију која постаје савезник деци, али и родитељима у безбедном коришћењу интернета развили су стручњаци United Cloud-а.
Само једним кликом корисници могу да оптимизују свој WiFi и тако обезбеде најбоље перформансе интернета у свом дому. Преко 200 врхунских стручњака, инжињера програмера и иноватора креирало је апликацију преко које ћете брзо и лако, путем мобилног телефона или таблета управљати својом WiFi и ЛАН мрежом, као и повезаним уређајима било када и било где.

Помоћу ове апликације бирајте шта ћете да гледате, ви контролишити интернет, а не он вас, и тиме заштитите себе и своју породицу!

Извор: Директно