Шпанија легализовала еутаназију, закон ступа на снагу у јуну

eutanaz

Шпански парламент одобрио је еутаназију, чиме ће та земља постати једна од малобројних у свету које допуштају да пацијенти са неизлечивом болешћу добровољно изаберу смрт како би окончали патњу.

Закон, који је један од приоритета владе социјалистичког премијера Педра Санчеса, ступа на снагу у јуну, а усвојио га је доњи дом парламента великом већином од 202 посланика од укупно 350.

Министарка здравља Каролина Даријас изјавила је да Шпанија тим законом иде ка „хуманијем и праведнијем друштву“ и додала да је то важно за људе који подносе „велике патње“.

Шпанија је у Европи четврта земља која ће легализовати еутаназију, после Холандије, Белгије и Луксембурга. Португалски парламент је крајем јануара гласао за такав закон, али је Уставни одбацио текст који ће бити упућен на дораду.

Према шпанском закону, еутаназија ће бити могућа у два случаја – да лекар или неговатељ проузрокује смрт пацијента или да пацијент сам узме прописану дозу производа како би извршио „самоубиство уз медицинску асистенцију“.

Закон предвиђа да свака особа која има озбиљну и неизлечиву болест или хроничне болове који је доводе у ситуацију неспособности, може да подносе захтев медицинској струци за еутаназију у циљу да избегне „неподношљиву патњу“.

Међутим, постоје строги услови за примену еутаназије. Особа треба да буде „свесна и способна“ кад подноси такав захтев. Захтев треба да буде у писаном облику „без утицаја споља“ и обновљен 15 дана касније.

Лекар може да одбије захтев ако процени да критеријуми нису испуњени. Процену лекара треба да потврди још један лекар, а потом и лекарска комисија.

Поред тога, лекар или други здравствени радник, може да поднесе „приговор савести“ или да одбије да учествују у поступку еутаназије.

Испред парламента је одржан скуп присталица еутаназије.

Еутаназији се у Шпанији противе десничарске странке и католичка црква.

Извор:
НСПМ