Урсула фон дер Лајен: Европска комисија je предложила увођење увођење дигиталног зеленог сертификата за путовања унутар ЕУ, познат као „ковид пасош“

eu

Европска комисија (ЕК) је данас предложила увођење Дигиталног зеленог сертификата за путовања унутар ЕУ, познат као „ковид пасош“, који ће садржати податке да ли је особа вакцинисана против коронавируса, да ли је стекла имунитет после прележане заразе или има негативан ПЦР тест.

„Функција овог сертификата је да покаже да ли је особа вакцинисана, има негативни тест или се опоравила од ковида-19 и има антитела“, рекла је новинарима председница ЕК Урсула фон дер Лајен.

Она је додала да да ће податке из сертификата признавати све државе чланице.

Циљ је да се овим сертификатом, истакла је, омогући слобода кретања „на безбедан начин“.

Кључни елементи предлога Европске комисије су да ће Дигитални зелени сертификат бити доступан свим грађанима ЕУ, да ће се поштовати недискриминација и да ће садржати само неопходне информације.

Сертификати ће бити у дигиталној форми или на папиру и у оба случаја ће имати QР код који садржи неопходне информације, како и дигитални потпис како би се осигурала аутентичност.

Комисија ће, како је најавила, направити „дигиталну капију“ и подржати чланице ЕУ да развију софтвере за верификацију свих сертификата широм ЕУ.

Истиче се и да ће сертификати бити бесплатни и на званичним језицима или језицима земаља које их издају и енглеском.

Даље се наводи да је Комисија, како би се избегла дискриминација невакцинисаних, предложила да сертификати не буду само о вакцининацији, већ и за људе који су се тестирали на ковид-19 или га прележали.

Наводи се и да ће сви путници са Дигиталним зеленим сертификатом имати иста права, као и да земље чланице могу да одлуче да прихвате и друге вакцине, поред оних које је одобрила Европска агенција за лекове.

У случају да нека чланица ЕУ настави да тражи од онога који има Дигитални зелени сертификат да иде у карантин или на тест, о томе одмах треба обавестити Комисију и друге чланице.

Сертификати ће садржати само ограничене информације, попут имена, датум родјења, датума када је издат и релевантних информација о вакцини/тесту/пребољевању.

Наводи се и да ће сертификати бити валидни у свим чланицама ЕУ и да су отворени и за Исланд, Лихтенштајн, Норвешку и Швајцарску, као и да су само привремени, односно да ће престати да важе када Светска здравствена организација прогласи крај пандемије.

Комисија је усвојила и комплементарни предлог како би се осигурало да се Зелени дигитални сертификат издаје и држављанима земаља ван ЕУ који имају пребивалиште у чланицама или придруженим државама Шенгена и посетиоцима који имају право да путују у друге чланице.

За грађане земаља ван ЕУ су из правних разлога неопходни посебни предлози, навела је ЕК додајући да нема разлике у поступању према грађанима који нису држављани ЕУ а испуњавају услове за сертификат.

Које вакцине ће бити прихваћене

Европска комисија је навела да државе чланице треба да прихвате потврде о вакцинацији без обзира на врсту ковид-19 вакцине, преноси портал Еуропеан Wестерн Балканс.

„Када државе чланице прихвате доказ о вакцинацији како би се (путнику) укинула одређена ограничења као што су тестирање или карантин, од њих ће се захтевати да прихвате, под истим условима, потврде о вакцинацији издате у оквиру система дигиталних зелених сертификата. Ова обавеза била би ограничена када је реч о вакцинама које су добиле одобрење за промет широм ЕУ. Државе чланице имају могуц́ност да прихвате и друге вакцине“, наводи се у саопштењу.

Извор:
НСПМ