После низа европских земаља, Немачка и Француска обуставиле вакцинисање вакцином АстраЗенеке

АстраЗенека

Немачка је управо обуставила вакцинисање вакцином АстраЗенеке.

Вест о прекиду вакцинације АстраЗенеком је објавило немачко министарство здравства, а преноси дпа. Немачка је још једна земља у Европи која је обуставила употребу ове вакцине.

Одлука је донета на основу препоруке института Паул Ехрлицх у којој се наводи како је потребно спровести додатне провере да ли је АстраЗенекина вакцина повезана са појавом крвних угрушака. На снази је до даљег.

Подсетимо Данска, Ирска, Бугарска, Норвешка, Исланд, Тајланд и Холандија привремено су обуставили вакцинисање вакцином АстраЗенеке. Италија, Аустрија, Естонија, Литванија, Луксембург и Летонија зауставили су вакцинисање серијом која је дистрибуирана у 17 земаља.

Подсетимо и како је немачка канцелара Ангела Меркел пре три недеље казала како је вакцина АстраЗенеке сигурна, али да се она њиме не би вакцинисала, преноси Индеx.хр.

У интервјуу за Франкфуртер Аллгемеине Зеитунг немачка канцеларка Ангела Меркел признала је да АстраЗенекину вакцину људи одбијају јер су забринути због учинковитости и сигурности те вакцине, што је ипак последица лошег публицитета.

“Постоји проблем са прихватањем вакцине АстраЗенеке. Ради се о поузданој вакцини, сигурној и учинковитој. Одобрила ју је ЕМА, а у Немачкој се препоручује млађима од 65 година. Сви релевантни ауторитети нам говоре да се ради о вакцини којој можемо веровати. У тренутку кад вакцина нема довољно, не можемо бирати чиме ћемо се вакцинисати”, рекла је Меркелова у интервјуу.

На питање би ли се и сама вакцинисала АстраЗенеком, Меркелова је рекла: “Ја имам 66 година и не улазим у групу којој је препоручено вакцинисање АстраЗенеком.”

Француска привремено обуставила вакцинисање АстраЗенеком

Француска је данас обуставила вакцинисање вакцином АстраЗенеке.

Како јављају француски медији, Француска прекида вакцинисање АстраЗенеком на 24 сата и тражи се ново мишљење европског регулатора за лекове.

Француски преседник Емануел Макрон каже да Француска из предострожности обуставља употребу вакцине АстраЗенеке, преноси АП.

Макрон је на конференцији за новинаре у понедељак рекао да су француске власти одлучиле да привремено обуставе вакцинацију овом вакцином до уторак после подне, када ће Европска агенција за лекове издати своју препоруку о вакцини.

Није образложио разлог своје одлуке. Рекао је да се Француска нада да ће ускоро поново моћи да користи АстраЗенекину вакцину против короне.

Извор:
НСПМ