Верификована велика августовска побједа: Ђукановић ИЗГУБИО ИЗБОРЕ, а СДП „нестао“ са политичке сцене у Никшићу

niksic

На основу ових података Коалиција За будућност Никшића и Мир је наша нација, могу самостално да формирају власт у Никшићу

Након историјске побједе опозиције над Демократском партијом социјалита, јуче је та побједа потврђена на изборима у Никшићу.

ЦеМИ је објавио податке на основу сто одсто обрађених гласова, по којима је Европски тим за Никшић освојио 40.4 одсто гласова, односно 18 мандата.

Коалицију За будућност Никшића подржало је 25.9 одсто бирача (11 мандата), Мир је наша нација 23.2 (10), Црно на бијело 4.5 (један мандат), Народни покрет 3.3 (један мандат).

СДП је испод цензуса са 2.6 одсто гласова.

На основу ових података Коалиција За будућност Никшића и Мир је наша нација, могу самостално да формирају власт у Никшићу.

Изборни дан протекао је у релативно мирној атмосфери, али је забиљежено и неколико нерегуларности, што свакако неће утицати на изборни резултат.

Мандић: Можемо са Кривокапићем и Бечићем да формирамо већину

Послије 20 година власти Мила Ђукановића у овом граду он је поражен, рекао је синоћ један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић.

„То је велика побједа која надраста сва очекивања коју је имао ДПС и људи из организованог криминала. Јер су вјеровали да ће побиједити. Можемо са трећепласираном листом премијера Кривокапића и предсједника Скупштине Алексе Бечића да формирамо локалну власт“, рекао је Мандић.

Ковачевић: Част ми је што сам био на челу ове коалиције,  ових људи се никад нећу одрећи

Носилац листе Марко Ковачевић казао је да је ова побједа само мали дио борбе која се води против ДПС-а 30 година.

„Част ми је што сам био на челу ове коалиције и ја се ових људи никад нећу одрећи. Они су језгро опозиционе борбе“, истакао је Коваћевић.

Ковачевић и Мандић су позвали синоћ присталице да се разиђу и славе кућама.

Давидовић: Избори били нерегуларни

Лидер Народног покрета Миодраг Давидовић казао је је да су избори били „нерегуларни“.

„За мене поражавајућа ситуација и охрабрење да ови људи што су самном да наставе и крену даље. Можда ће овај манијак стати и да ће да профункционише овај систем, али да се једна држава обруши на један мали покрет то је нечувено у историји парламентаризма“, рекао је Давидовић.

Он је казао да неће бити одборник у локалном парламенту и да ће то мјесто препустити неком са изборне листе.

Он је честитао учесницима изборима.

Копривица: Никшић је ослобођен од криминалних хорди Брана Мићуновића и Зорана Лазовића

Носилац листе „Мир је наша нација – Не дамо Никшић“ Момо Копривица честитао је побједу и ослобођење Никшића и потврду резултата од 30.августа.

Он је казао да је ово побједа на квадрат, побједа свих грађана Никшића, грађанских, прогресивних снага и да су они доживјели највећи могући раст гласова у односу на парламентарне изборе за око 4,5 хиљаде.

Копривица је истакао да је поносан на резултате и на све конституенте, и обећао да ће Никшић бити слободан град.

„И од вечерас је слободан, ослобођен од криминалних хорди Брана Мићуновића и Зорана Лазовића. Побиједили смо осмијехом, оловком, мудрошћу и храброшћу. ДПС ће дуго бити у опозицији, а мени је част што сам предводио листу која је задала ударац ДПС-у“, казао је Копривица.

Истакао је да су дуго чекали на ову грађанску, демократску побједу и даје њихова листа морални побједник.

Абазовић: ДПС поражен, СДП нестао са политичке сцене

Лидер коалиције Црно на бијело, Дритан Абазовић, саопштио је да је циљ испуњен – ДПС је поражен, а СДП је нестао са политичке сцене.

Абазовић је истакао да је задовољан како су протекли избори за њихову платформу.

„У свим нападима успјели да сачувамо бираче и мало побољшамо резултат. Показали смо да смо странка саткана од челика и да је учвршћено наше бирачко тијело“, рекао је он.

Честитао је побједницима.

„Грађани су заслужили да их представља другачија власт. Важно је да се бирачи окрену прогресивним снагама и Црну Гору доживе на другачији начин“, саопштио је Абазовић.

Закључио је да сви треба да будемо посвећени бољем стандарду грађана и бољој дистрибуцији правде.

На питање очекује ли позив за формирање власти, Абазовић је казао да „не види разлог да се намеће“.

Дамјановић: Не можемо сами да формирамо власт

Носилац листе коалиције Европски тим за Никшић Сања Дамјановић казала је да се нада да ће „реализовати коалицију“.

„Остварили смо убједљибу побједу преко 40 одсто, показали смо доминантност јер је европски пут једини пут развоја и просперитета. Ово није довољно да сами формирамо власт. У сваком нормалном друштву би нашли партнера и успјели да спроведемо наш супериорни програм, надам се да ћемо реализовати коалицију“, рекла је Дамјановић.

Бирачка мјеста у Никшићу затворена су у 20 сати у складу са законом, а излазност је била на нивоу парламентарних избора из августа прошле године, нешто преко 80 процената.

Након четири године у одборничким клупама у Никшићу поново ће се наћи одборници из различитих политичких партија, јер су до сада власт обављали чланови коалиције ДПС-а и СД-а, пошто је опозиција бојкотовала изборе. На локалним изборима одржаним 2017. године од уписаних 58.486 бирача, изашло је 26.322 (45%). За ДПС је гласало 21.104, а за СД 2.324, док је неважећих листића било 2.894, тако да је ДПС освојио 37 мандата, а СД 4.

Извор:
ИН4С