ЧУВЕНИ РУС КОЈИ СЕ БОРИО НА КиМ ПРЕМИНУО У КОВИД БОЛНИЦИ У БАТАЈНИЦИ: Вечна ти слава, брате Алберте, нека ти је лака српска земља

albert

Рус Алберт Ахсарбекович Андијев, пореклом из Јужне Осетије, који је 1999. године прешао хиљаде километара да би помогао Србима у борбама на КиМ преминуо је од последица корона вируса у болници у Батајници.

Алберт, који је у биткама изгубио десно око и био рањен у руку, на ратишту је стекао славу, али није успео да се избори са вирусом. Преминуо је после седам дана проведених на респиратору.

Руски добровољац је одлучио да после рата остане у Србији, оженио се Српкињом, а убрзо добио и сина Лазара.

– Рекао сам свом сину: сине мој, твоја судбина ће бити тешка, никада нећеш смети да волиш Русију више од Србије и нећеш смети да волиш Србију више него Русију, мораћеш их волети подједнако – рекао је на 20. годишњицу бомбардовања Андијев у Крагујевцу.

По доласку на КиМ Алберт је распоређен као снајпериста у 549. моторизовану бригаду која је бранила државну границу према Албанији и Македонији у дужини од 150 километара.

У рату је изгубио око, рањен је у руку и ратни је војни инвалид 100 одсто.

Његови пријатељи и поштоваоци опраштају се од човека у ком су видели само чисту душу и херојску снагу.

– Хвала ти за све што си урадио за српски народ, хвала ти што си бранио нашу земљу, хвала ти сто си био део насег народа – написао је један од пријатеља.

Многи су и даље у неверици.

– Не могу да верујем, нека ти је лака земља, јуначе, вратио си се на Космет и ушао у легенду – један је од коментара.

Емотивни коментари, туга и неверица, само се нижу у порукама…

– Слава ти, јуначе! Слава ти и хвала! Задужио си нашу отаџбину! Захвална ти је наша родна груда крвљу натопљена нам и потомци наши! Вјечнаја памјат – написао је један корисник.

Извор:
КУРИР