Има ли краја СНС „лудилу“

izdajnik-vucic-acaБЕОГРАД – Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изразио је очекивање да ће ово бити први победнички Видовдан у историји и да ће Србија добити датум за почетак преговора са ЕУ, као и уверење да ће и наши пријатељи у Немачкој вредновати оно што је Србија урадила.

Вучић је у Дневнику РТС-а рекао да је опрезни оптимиста због чињенице да је Србија много тога урадила за 10 месеци у различитим сферама друштвеног живота.
„Сматрам да они који треба да буду наши партнери не треба да нам дају своју минималну понуду већ би требало да убрзају процес стварања нормалне и пристојне Србије и мислим да ће то разумети“, рекао је Вучић.

„Никада нисам волео алиби играче“, додао је Вучић и поновио да је уверен да ћемо добити датум.

„Ја ћу бити крив грађанима Србије ако то не добијемо и неко ће морати да објасни због чега то нисмо добили“, рекао је он наводећи да је Србија урадила много више него што су то и њени грађани очекивали и урадила више и него што је било ко у Европи очекивао.
„Србија је данас неупоредиво угледнија земља, можете да волите или не било кога од нас…идите у било који центар у свету, Вашингтон, Берлин, Москву, Брисел, Мадрид, Рим – Србија данас ужива петоструко већи углед него што га је уживала пре годину, две пет или 10“, сматра Вучић.

На питање „како стојимо са Немачком“ што се тиче датума Вучић је рекао да је Србија урадила највећи део посла, почела да показује читавом свету да су промене у Србији могуће…
„Уверен сам да ће наши пријатељи у Немачкој не умети да награде оно што смо урадили већ умети да вреднују оно што смо направили“, рекао је Вучић.
Он је додао да има много разговора и то на свакодневном нивоу, да нема много гаранција, али да сматра да „снагу аргумената не можете да победите“.

Не би било изненађење да буде у другачије али мислим да ћемо на овај Водовдан славити, нагласио је први потпредседник владе.

Не замена неких министара, већ шире промене

Вучић је рекао и да не жели да спекулише да ли ће после 28. јуна и одлуке о датуму за почетак преговора бити избора или реконструкције владе и поручио да је најважније да владавина права замени злоупотребу права, а да економија, као главна и кључна тема, победи све остале теме у нашем друштву.
„Ако у томе успемо и ако томе дам чак и лични допринос мислим да сам тиме зарадио пензију“, рекао је Вучић и објаснио да под реконструкцијом не сматра „ужу реконструкцију“ и колико ће министара да оде.

„Биће министара који ће бити замењени, али ја подразумевам једну широку промену и показивање народу да смо одговорни, да јасно проверавамо пролазна времена и неки ће људи отићи, а неки нови доћи“, подвукао је Вучић и рекао да се ту ради и о помоћницима, и државним секретарима, заменицима, директорима јавних предузећа…

Он је навео да предстоји велики и важан подухват, да људи у Србији почну да живе боље, да се направи бољи економски амбијент, да покажемо људима да можемо да привучемо инвеститоре, да је могуће изборити се са корупцијом и криминалом. Вучић је подвукао да као највећи проблем види промену стања свести код нас, „јер не можемо да идемо напред и да успемо ако се хвалимо тиме да смо изгребали Фиат аутомобиле које сами производимо“.
„Не може најважнији принцип у земљи да буде како сам преварио државу…тај лудистички покрет је давно пропао“, указао је Вучић.

Он је упозорио да постоје људи у Србији који се позивају на њега и председника Србије Томислава Николића и чине различите веома лоше ствари.Брзо ћете видети, поручио је Вучић, реакцију државе на то што поједини људи чине.

Говорећи о економским мерама Вучић је рекао да ће се предузети тешки кораци на расходној страни буџета, да ће се много уштедети што ће се и видети и биће мање новца за субвенције, за неке друге пројекте, за одређене буџетске кориснике…
„Нама је дошло као казна после 10,15,20,25 година …сталног задуживања. После наплате свих рачуна за Косово и Метохију, за корупцију дошло нам је све ођеданпут наплата за рачуне за економију“, рекао је Вучић и уопозорио да смо се свакодневно задуживали, да је јавни дуг повећаван и да сада више не можемо да се задужујемо.

„Дошли смо до горње границе и сад морамо да враћамо и да спуштамо јавни дуг као што помало и чинимо и истовремено имамо проблем са дефицитом. Има наравно и одговорности за лоше пројектован буџет, али се разуме да је то пре свега веома тежак проблем који је наслеђен“, додао је Вучић.

Он је објаснио да је прошле године буџетски дефицит био неупоредиво већи, али да су сви ћутали и правили се да се ништа не дешава па је „ћутао и Фискални савет“.
„Толико су нам (Фискални савет) предавања одржали о свему а нису се сетили да себи замрзну плате. Замрзли би пензије од 15.000 динара, али своје плате од 220.000 динара – дупло веће од председника државе или потпредседника владе – ни случајно не би да замрзну“, рекао је Вучић.

Он је поновио да за грађане Србије има добру вест што се „Телекома“ тиче, да сада, од претходних 1,1 милијарде евра колико је било на претходном неуспелом тендеру, можемо да добијемо две милијарде.
„Не зато што је увећана вредност ‘Телекома’ већ зато што је увећан значај, улога и поштовање Србије у целом свету“, подвукао је Вучић.

Као лошу вест он је навео да је питање у шта би се те паре уложиле објаснивши да се може вратити део јавног дуга, зашта неки кажу да би било одлично, али грађани то не би осетили.
„Када питамо како и на који начин да уложимо у велике пројекте, да то уђе у призводњу, да се запосле људи – питамо где су пројекти-пројеката нема. Зато смо сада дали свима који то раде да праве те пројекте – новац нам ни данас није проблем, јер имамо довољно ликвидних средстава и проблем је дефицит и недостатак привредних активности.

„За годину дана и ту ћемо направити велике резултате и људи ће видети да Србија сасвим сигурно напредује“, поручио је Вучић.

ТАНЈУГ